«Ситуація складна, але значно краща, ніж 24 лютого»: експерт про війну в Україні

Запекла війна триває, паралельно відбуваються переговори представників України та Росії.

Чого варто від них очікувати і як далі можуть розвиватися воєнні події, кореспонденти “Молодого буковинця” поцікавилися у кандидата політичних наук Олександра Палія, пише molbuk.ua

«Ситуація складна, але значно краща, ніж 24 лютого»: експерт про війну в Україні

За словами політолога, дуже багато залежатиме від якості нашої мобілізації й від постачання нам озброєння.

“Якщо вони будуть нарощуватися, а Росія обкладатиметься все новими санкціями, то врешті вона зрозуміє, що успіху не досягне. І буде змушена пристосовуватися до ситуації та намагатися “відмотати назад”, тобто повернутися на досанкційний рівень, вести більш-менш змістовні переговори.

Ті переговори, що зараз тривають, можуть лише бути свідченням того, що в російському керівництві є якась частина, яка вважає цей “путінський” курс самогубним. Але до якихось реальних наслідків це ще не призвело.

Зараз Китай активізується у підтримці мирного врегулювання. Уже пішли заяви керівництва Китаю на найвищому рівні, що вони виступають за мир, за якнайшвидше закінчення війни. Ми чули заяви, що Китай військово не буде допомагати Росії. Навіть те, що США скасувала цілу низку мит, які були запроваджені за Трампа на китайські товари, теж багато про що свідчить. Отож якщо американці так реагують, це, очевидно, наслідок того, що вони впевнені: Китай не буде допомагати Росії. Але нам важливо не тільки це, а й те, щоби Китай серйозно натиснув на Росію щодо припинення війни. Китай має дуже потужні засоби впливу на Росію, і якби він їх задіяв хоча б на 20 відсотків, це була би серйозна підмога.

Наразі Британія заявила, що готова бути гарантом безпеки України. Треба, щоб і інші країни “великої сімки”, а також США, долучилися до цього процесу. Ці гарантії, очевидно, можуть передбачати якесь серйозне включення в ситуацію в разі загрози безпеки. Як тільки про це будуть готові говорити й інші потужні країни – ми, звичайно, ситуацію змінимо радикальним способом.

Тому ситуація дуже складна, але значно краща, ніж була 24-го лютого”, – зазначив Олександр Палій.

Раніше про ситуацію у коментарі molbuk.ua висловився військовий експерт Ігор Козій.


524