«Не маю куди повертатися»: історії переселенців, які зараз перебувають у Чернівцях – відео

Буковина стала прихистком для майже 70 тисяч вимушених переселенців. Для їхнього розміщення школи, спортзали облаштували під гуртожитки, відремонтували старий готель “Черемош” та і самі буковинці прихищають людей.

Кореспондентка “МБ” поспілкувалася з українцями, які через покинули власні оселі та переїхати до Чернівців.

На Соборній площі у місті Чернівці є польова кухня, де годують вимушених переселенців. На лавочці сидить пані 65 років. У жінки опущені очі, з-під окулярів видно сльози. Наталія Володимирівна, вже не один рік потерпає від агресії РФ, адже вона із Донецької області.

– Ще у 2014 році я покинула свій рідний Донецьк. Наша сім’я колишніх військовослужбовців, тому були змушені покинути свій дім та переїхати у більш безпечне місце. Через обставини, які трапилися у моєму житті під кінець лютого потрібно було поїхати до Києва до своїх друзів, і знову я зіткнулася із війною… 24 лютого вночі ми знову почули вибухи, добу перечекали і приїхали до Чернівців, вже тут нас прихистив колишній співробітник мого чоловіка, – ділиться Наталія Володимирівна.

Більшого жінка розповісти мені не могла…

Я помітила, люди надзвичайно замкнені та схвильовані, дуже важко піддаються на розмову. Та і мені, як журналістці важко знайти слова підтримки…

Попереду мене йде молода жінка з двома маленькими синами. Хлопчики п’ють чай та їдять булочку. Підходжу до них та починаю розмову.

– Доброго дня, звідки ви приїхали? – запитую молоду маму.

–Ми приїхали із Києва… Через церкву знайшли житло. Нас тут прийняли… Дуже шкода було залишати своє житло. Їхали, не знаючи куди, з двома маленькими дітками на руках, – розповідає киянка Олена.

Тим часом маленькі хлопчики їдять булочку і лише посміхаються. Кажуть, що хочуть повернутися додому.

Йду ближче до ЦНАПу, там офіційно реєструють вимушених переселенців.

– Я приїхала з Харкова, тому що ці обстріли витримати було неможливо… Мій чоловік залишився там, а я з двома синами приїхала до Чернівців. Повертатися вже нема куди… У нашу квартиру влучив снаряд… – розповідає жителька міста Харків Світлана.


671