Що не можна робити в день Усікновення глави Іоанна Предтечі: головні традиції дня

Щороку 11 вересня православні віруючі відзначають свято Усікновення глави Іоанна Предтечі – скорботну подію, зафіксовану в Священних Писаннях.

У цю дату, менше двох тисяч років тому, був страчений великий пророк Іоанн Хреститель.

Усікновення глави Іоанна Предтечі 2022 – дата і історія

Дане торжество не відноситься до числа дванадесятих, але православні віруючі щорічно відзначають його 11 вересня, як важливу подію в християнстві. У цю дату строгий піст дотримуються навіть ті, хто не вважає себе побожною людиною, як данину поваги святому, який довгий час в пустелі харчувався диким медом та хирлявою рослинністю.

Історія події сумна – за переказами, голову Іоанна відрубали за наказом царя Ірода. Пасербиця царя виконала танець, який дуже сподобався Іроду, і в нагороду попросила голову пророка. В результаті Іоанн Хреститель постраждав за свою віру і прийняв мученицьку смерть в ім’я Спасителя нашого.

Що не можна робити на свято – головні заборони

Усікновення глави Іоанна Предтечі – це свято в некласичному сенсі цього слова. В даному випадку мова йде про те, щоб “бути праздним”, тобто “залишатися без діла”. Робиться це на честь православного святого, який передбачив народження Ісуса Христа.

У день Усікновення глави не можна:

подавати до столу що-небудь на блюді;

вживати їжу тваринного походження;

сваритися, пліткувати і заздрити;

брати в руки ножі, пилки і ножиці, працювати за допомогою них;

вживати фрукти і овочі червоного кольору;

співати і танцювати;

одружуватися, вінчатися і хрестити дитину.

Також в цей день категорично заборонено різати предмети круглої форми ножем. Вважається, що таким чином ви можете зганьбити пам’ять Іоанна Предтечі і нешанобливо поставитися до його голові, яка теж, по фатальній випадковості, круглої форми.


277