ФСБ була проти обміну бійців «Азову» на Медведчука, але Путін наполіг, – The Washington Post

Російська ФСБ була проти нещодавнього обміну полоненими між Росією та Україною, в рамках якого було звільнено командирів українського полку “Азов”, проте президент Росії Володимир Путін не прислухався до думки спецслужби та схвалив обмін.

Про це повідомляє газета The Washington Post, яка посилається на неназваних високопоставлених представників США та України.

Видання нагадує, що під час обміну 21 вересня було звільнено 215 українських та 55 російських полонених. Також було звільнено 10 громадян третіх країн, взятих у полон підтримуваними Росією сепаратистами, та депутата Верховної Ради, кума Путіна Віктора Медведчука.

“ФСБ різко заперечувала проти цього”, – цитує видання одного з українських посадовців. За його словами, російська спецслужба вважала, що обмін буде негативно сприйнятий у суспільстві.

У статті також йдеться про роль бізнесмена Романа Абрамовича в обміні. За даними Washington Post, упродовж кількох місяців він був у ролі посередника, ведучи переговори як з головою ФСБ Олександром Бортниковим, так і з керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком, а також керівництвом Саудівської Аравії. Головним мотивом участі у переговорах Абрамовича та наслідного принца Мохаммеда ібн Салмана називається їхнє прагнення зміцнити свої позиції на Заході. Представники Абрамовича відмовилися від коментарів.


240