Екс-президент Грузії Михеїл Саакашвілі показав наслідки свого перебування у в’язниці

Саакашвілі на суді показав свій фізичний стан і звернувся до України

Ув’язнений колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі у середу, 1 лютого, дистанційно взяв участь в судовому засіданні у справі про відтермінування його вироку або звільнення. Під час засідання політик поскаржився на вкрай важкий стан здоров’я, повідомляє «Грузія online».

Під час підключився до засідання Тбіліського міського суду політик, який є громадянином України, українською мовою він зачитав своє звернення до України, заявивши, що впевнений у перемозі.

«Але якщо не доживу, моє серце має бути поховано в Києві», – заявив Саакашвілі, якого цитує проект «Ехо Кавказу».

Він також заявив, що в ув’язненні зазнав тортур і був отруєний.

Потім екс-президент підняв сорочку та продемонстрував суду свій фізичний стан, вибачившись перед усіма «за неестетичні кадри».

«… Єдине, про що прошу, щоб мені дали можливість отримати адекватне лікування. Якщо потрібно, я віддам своє життя. Мій стан різко погіршився», – сказав екс-президент Грузії.

Після цього включення було перервано, і суд продовжив слухати свідків захисту.

Скріншоти з прямої трансляції опубліковані на Facebook-сторінці Саакашвілі. Вони підписані: «Михеїл Саакашвілі приєднався до засідання суду дистанційно».

Під час прес-конференції з президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві 1 лютого Володимир Зеленський звернув увагу на стан здоров’я Саакашвілі.

«Я не обговорюю питання, за що заарештували колишнього президента Грузії (…). Це їхнє внутрішнє питання. Я говорю про арешт громадянина України Міхеїла Саакашвілі, якого публічно катують щоденно. Я думаю, що їхня мета – його вбити», – заявив Зеленський, пише «Укрінформ».

Напередодні прес-секретар Саакашвілі заявив, що його перевели в реанімацію, але директорка клініки Ніно Надірадзе інформацію не підтвердила. Мати Саакашвілі розповіла, що вночі політик знепритомнів і в нього була висока температура. Кілька днів тому у нього діагностували коронавірус. Тоді в клініці заявили, що необхідності переведення Саакашвілі в реанімацію немає і «захворювання проходить у легкій формі».

Нагадаємо, що колишній президент Грузії, який має українське громадянство, був заарештований у Тбілісі восени 2021 року після таємного повернення до країни. На той час щодо нього був ухвалений заочний вирок – 6 років позбавлення волі у справі про перевищення повноважень.

Через проблеми зі здоровʼям Саакашвілі перевели до цивільної клініки у Тбілісі. Сам політик та його прихильники наполягають, що погіршення стану могло бути спричинене отруєнням. Влада Грузії стверджує, що для таких висновків немає доказів.

Кримінальне переслідування Саакашвілі називає політично вмотивованим.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter