Білий дім погодив продаж озброєння Тайваню на 1,1 млрд доларів


Білий дім погодив продаж озброєння Тайваню на 1,1 млрд доларів

фото AP

Лише протикорабельних ракет Harpoon продадуть на 355 млн доларів

Адміністрація президента США Джозефа Байдена погодила продаж Тайваню озброєння на 1,1 млрд доларів США, включно з радіолокаційними системами для відслідковування ударів, а також протикорабельними і зенітними ракетами. Як пише BBC, остаточне рішення щодо продажу зброю за Конгресом.

Радіолокаційних систем Тайваню продадуть на 655 млн доларів, протикорабельних ракет Harpoon – на 355 млн доларів.

Речник Державного департаменту заявив, що угода є важливою для безпеки Тайваню, та закликав Пекін покласти край військовому, дипломатичному та економічному тиску. Він додав, що необхідно почати змістовний діалог.

«Продаж є рутинною справою для підтримки тривалих зусиль Тайваню модернізувати його збройні сили», – сказав він.

Китайське посольство у Вашингтоні у відповідь на це пригрозило «контрзаходами» в разі відмови скасувати угоду. Прес-секретар посольства Китаю Лю Пеньюй заявив, що угода «серйозно загрожує» відносинам між КНР і США.

Нагадаємо, раніше цього тижня зʼявилася інформація, що адміністрація президента США Джо Байдена планує звернутися до Конгресу з пропозицією схвалити продаж зброї Тайваню на суму в 1,1 млрд доларів, включно з 60 протикорабельними ракетами і 100 ракетами класу «повітря-повітря».

Після візиту спікерки Палати представників Ненсі Пелосі до Тайваню Пекін почав масштабні військові навчання. Влада острова упевнена, що навчаннями КНР тренує вторгнення. У травні цього року президент Джо Байден заявив, що США готові до прямого військового втручання у разі агресії Китаю проти Тайваню.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter