ПАР оголосила про вихід із міжнародного суду, який видав ордер на арешт Путіна

Президент Росії Владімір Путін та президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса

Південно-Африканська Республіка вийде з Міжнародного кримінального суду. Таке рішення ухвалила владна партія «Африканський національний конгрес», заявив президент країни Сиріл Рамафоса, повідомляє «Радіо Свобода».

«Рішення АНК про вихід з Міжнародного кримінального суду пояснюється упередженістю суду щодо певних ситуацій», – сказав президент ПАР.

Для виходу країни з Міжнародного кримінального суду рішення має затвердити парламент, у якому «Африканський національний конгрес» має більшість.

Раніше влада ПАР повідомила, що проведе консультації з Росією через ситуацію з можливим візитом Владіміра Путіна на саміт БРІКС, який відбудеться у ПАР у серпні. У Кремлі після видачі ордера на арешт Путіна говорили, що рішення про його поїздку на саміт поки що немає.

Агенція Bloomberg повідомляла в березні, що уряд ПАР розглядає «всі варіанти», щоб уникнути виконання ордера на арешт Путіна у разі його приїзду на саміт БРІКС.

Нагадаємо, розташований у Гаазі Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна місяць тому, визнавши російського президента відповідальним за викрадення та депортацію українських дітей. Це означає, що Путіна можуть арештувати в будь-якій країні, яка ратифікувала Римський статут.

Водночас Вірменія, яка також є в списку таких держав, вже заявила, що не арештовуватиме Путіна. До слова, Вірменія також допомагає Росії обходити санкції на закупівлю західних технологій для виробництва зброї.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter