Польські фермери вимагають від Путіна навести лад з Україною, Польщею і Брюсселем

Один з польських протестувальників закріпив проросійський плакат із прапором СРСР на своєму тракторі

Під час протестів, які тривають у Польщі, місцеві аграрії використали проросійський банер, який закликав президента Росії Владіміра Путіна «навести порядок в Україні». Банер із таким написом та прапором неіснуючого СРСР помітили на тракторі у селі Ґожичкі Сілезького воєводства.

Як повідомила у вівторок, 20 лютого, польська газета Wyborcza, під час протесту польських аграріїв, який відбувався на автостраді поблизу села Ґожичкі на кордоні з Чехією, на одному з тракторів журналісти виявили проросійський плакат. На ньому написали заклик до Владіміра Путіна «навести лад» з Україною, Брюсселем та польською владою.

«Путін, розберися з Україною, Брюсселем і нашими правителями [Putin, zrób porządek z Ukrainą, Brukselą i naszymi rządzącymi]», – йшлося у тексті банера.

За словами організаторів протесту, учасники мітингу несуть індивідуальну відповідальність за зміст банерів. Так, проросійський плакат вивісив власник трактора, який брав участь у протесті щодо закриття українсько-польського кордону.

Організатори протесту заявили, що не мають нічого проти України, проте виступають за припинення імпорту української аграрної продукції. Нагадаємо, польські аграрії тривалий час протестують проти рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року. Протестувальники блокують кордони та влаштовують акції протесту по всій території країни, вимагаючи закрити кордон Польщі та України.

Правоохоронці відреагували на проросійський банер – у прес-службі польської поліції повідомили, що вже вживають заходів проти учасника протесту, який вивісив плакат. Поліцейські відкрили провадження щодо пропаганди тоталітарного державного устрою. Також ситуацію прокоментував голова польського МВС Марчін Кервінський, який заявив, що згоди на такі злочинні дії не буде.

Вже 21 лютого МЗС Польщі заявило, що стривожене проросійським плакатом, який використав один з учасників протесту фермерів 20 лютого, та закликало протестувальників дистанціюватися від подібних осіб, оскільки це шкодить репутації країни.

21 лютого МЗС Польщі відреагувало на скандальний проросійський банер на протесті фермерів, заявивши, що плакат із проросійськими закликами дискредитує протести та шокує.

Зазначимо, у Польщі та на кордоні з Україною тривають протести польських аграріїв, які з кожним днем посилюються. 20 лютого поляки повністю заблокували рух трьома пропускними пунктами між Польщею та Україною. Згодом мітингарі все ж послабили обмеження руху, проте продовжують акції протесту у шістьох КПП на українсько-польському кордоні.

На тлі польських протестів Україна планує відкрити новий експортний маршрут річкою Дунай, який проходитиме через Румунію, покликаний повернути обсяги експорту збіжжя до довоєнних показників. Для цього Українське Дунайське пароплавство побудувало другу великотоннажну баржу SLG, яка, за планами міністерства інфраструктури України, перевозитиме продукцію з порту Ізмаїл до румунської Констанци.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *