Які країни запровадили локдаун на Великодні свята

Які країни запровадили локдаун на Великодні свята
Напередодні Великодніх свят низка країн Європи вирішила посилити карантинні обмеження через поширення коронавірусу.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на ВВС, в Італії з 3 по 5 квітня запровадили жорсткий локдаун, аби запобігти сплеску випадків COVID-19 на Великдень, який християни західного обряду у 2021 році відзначають 4 квітня. Зазначається, що зараз усі регіони перебувають у “червоній зоні”, оскільки в країні щодоби фіксують приблизно 20 тисяч нових випадків заражень коронавірусом.

Зокрема, у ці дні по всій Італії будуть закриті магазини, які продають другорядні товари. Громадянам дозволили залишати свої будинки тільки з метою роботи, за станом здоров’я або через надзвичайні обставини. Водночас церкви продовжать працювати, але віруючим рекомендують відвідувати богослужіння лише у своїх регіонах. Очікується, що після святкових вихідних різні регіони країни залишатимуться в обмеженнях “помаранчевої зони” або “червоної зони” до кінця квітня.

У Німеччині уряд вирішив продовжити карантинні обмеження до 18 квітня, а під час Великодня, у період з 1 по 5 квітня, запровадити жорсткий локдаун. Зокрема, 1 та 3 квітня, страсний четвер та субота перед святом, оголошені вихідними. А враховуючи те, що п’ятниця перед Великоднем та наступний після нього понеділок у Німеччині традиційно є вихідними, то німці залишатимуться вдома протягом п’яти днів.

Згідно з урядовим рішенням, у період локдауну в країні будуть закриті фактично всі заклади, а контакти людей максимально обмежать – святкування дозволено у колі двох родин, максимально 5 людей (не враховуючи дітей до 14 років). Церковні служби проходитимуть онлайн. Подорожі як всередині країни, так і за кордон прямо не заборонені, однак не рекомендовані. Громадянам, які повертаються до країни, обов’язково потрібно мати негативний тест. Проте згодом канцлерка Німеччини Ангела Меркель відкликала рішення про запровадження локдауну з 4 квітня, оскільки втілення обмежувальних заходів виявилося нездійсненним.

Карантинні обмеження на період Великодня діятимуть також у Франції. 31 березня президент країни Емманюель Макрон оголосив про поширення жорстких протиепідемічних обмежень, які до цього діяли в окремих регіонах, на решту території країни. Зокрема, у межах загальнонаціонального локдауну, який починає діяти з 3 квітня, у всіх 96 департаментах вводиться комендантська година з 19:00. Також в країні будуть закриті магазини, робота яких не пов’язана з торгівлею товарами першої необхідності, школи та дитячі садки. До того ж французам заборонили вживати алкогольні напої у парках та інших громадських місцях, де раніше помірне споживання неміцного алкоголю не заборонялося.

Крім того, так звану “великодню паузу” оголосила й консультативна рада Бельгії. Починаючи з 26 березня й протягом квітня, в країні діятиме посилений карантин, під час якого заборонена робота спеціалізованих підприємств, а магазини “другорядних” товарів можна відвідувати лише за попереднім записом. Проте влада вирішила не обмежувати свободу пересування людей, залишила магазини відкритими і дозволила підприємствам, які не можуть працювати віддалено, продовжити свою роботу. Орім того, невеликим групам з чотирьох осіб (за винятком дітей до 12 років), як і раніше, дозволяється збиратися на відкритому повітрі, навіть попри те, що школи й дитячі табори закриті, а позакласні заходи — скасовані.


0