«Переговори – «туфта», війна триватиме»: військовий експерт про ситуацію в Україні

Запекла війна триває, паралельно відбуваються переговори представників України та Росії.

Чого варто від них очікувати і як далі можуть розвиватися воєнні події, у коментарі для molbuk.ua розповів військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

“Що нам треба робити далі? Якщо дуже коротко, то є одне слово: озброюватися, – переконаний експерт. – І це серйозно. Нас роззброювали 30 років, не буду називати прізвища всіх президентів, які цьому сприяли. Тепер треба озброюватися. Тому що інакше у нас нічого не буде. Ці перемовини – це “туфта”. Вони нічого не дадуть. Війна триватиме й далі в тому чи іншому вигляді. Росія перемеле нас, якщо ми не будемо озброєні. У Росії зараз занепад, тож вони зроблять висновки й знову нападуть. І зміна влади там нічого не змінить для нас на краще. Ну, замінять Путіна, прийде інший “орк”, і знову почнеться те ж саме. Вони почнуть готуватися, збирати “піонерів”, “малят” усіляких. Не буває так, щоби 300 років вони гнобили українців, а тут раптом припинили. Це треба розуміти. Отримали незалежність – маємо її тепер зберегти.

Саме тепер, поки Росія ослаблена, потрібно вибивати “орків” із Криму, тимчасово окупованих територій Луганщини та Донеччини. Якщо ми їх не виб’ємо, то нічого не буде. Нам просто зараз треба знайти правильний шлях їхнього знищення. Якщо ж ми даємо їм передишку, гадаючи, що це ми собі даємо передишку, – нічого подібного. Ці орки будуть народжувати наступних орків, і все буде повторюватися.

Проте зараз ці переговори потрібні. Для чого? А як бути з людьми, які втомилися? Ці два місяці війни не минули безслідно. Тож постає питання, як знайти цей баланс. А його можна знайти тільки через одне – через озброєння: серйозне, потужне, сучасне, з подальшим вступом до НАТО, хотіли б цього в Росії чи ні. Свої “хотєлки” нехай собі до одного місця пришиють.

Тому я абсолютно розумію риторику нашого “Кашпіровського” – він же Арестович (радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович – авт.). Йому треба заспокоїти народ, це зрозуміло. Треба з повагою і розумінням ставитися до влади. Але ми повинні чітко розуміти: якщо не будемо робити правильних кроків стосовно власного озброєння, у нас нічого не вийде”.


272