Якщо не платиш за комуналку у Лозовій — прощайся з житлом +vd

Комунальники поділили споживачів на категорії і розповіли, кого переселятимуть у бараки і чиї квартири продаватимуть.

Улюблені, ліниві, забудькуваті, а ще уперті, злісні і безнадійні. На такі категорії лозівські комунальники розділили споживачів їхніх послуг. Відповідно до цих категорій різняться методи боротьби з боржниками — від умовлянь до виселення з квартири. Сьогодні це реально, наголосили представники Житлової управляючої компанії на своїй прес-конференції 7 лютого.

Лозівчани заборгували усім комунальним службам 57 мільйонів гривень. Якщо порівняти цю суму з розцінками за послуги, то виходить, що комунальники 9 місяців обслуговували лозівчан безкоштовно, повідомила заступник директора КП “ЖУК” Олена Сало. Тому боротьба з боржниками стає більш системною і жорсткою. Цей комплекс починається з того, що населення розділили на 6 категорій.

1 категорія — це справні платники, їх назвали “улюблені”. Друга — ті, хто затримав платню не більше ніж на 3 місяці. Це “ліниві”. Разом дві перші категорії становлять 70% споживачів компослуг у Лозовій. Їм комунальники вдячні. Олена Сало підкреслила, що лозівчани мають тепло, воду й інші зручності лише завдяки таким споживачам.

Третя категорія називається “забудькуваті”— ті, хто заборгували від 3 до 6 місяців. Четверта — це “уперті” – лозівчани, які не платять до одного року. Сума заборгованості таких споживачів коливається від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Їм радять оформити субсидію та пропонують реструктуризацію боргу. Такий договір можна укласти на строк до 5 років.

“Злісніх” неплатників — це п’ята категорія — 18% від усіх споживачів. З ними комунальники судяться. Програних справ не мають. Минулоріч суд задовольнив і передав на виконавчу службу справи приблизно на 10 мільйонів гривень. Щоправда, стягнення йде повільно. Виконавча служба повернула комунальникам лише 300 тисяч гривень.

Також у таких боржників забирають майно у рахунок погашення боргу. Протягом минулого року у них конфіскували 24 одиниці побутової техніки та 6 одиниць меблів, повідомила начальник юридичного відділу КП “ЖУК” Юлія Мельник. Вона закликала лозівчан купувати цю техніку. Виручені гроші підуть на погашення боргу.

Найменша, але найскладніша категорія — “безнадійні”. Вони не платять поточні платежі, а борги сягають десятків тисяч гривень. Таких споживачів вмовляють почати платити хоча б якось. За відсутності будь-якої реакції їх через суд позбавляють права винаймати житло, якщо воно комунальне. Одну з таких родин вже готуються виселити. І навіть приватизовану квартиру можуть продати: з вирученого забирається сума боргу, а залишок повертається вже колишньому власнику житла. Це — абсолютно законно, зазначили представниці КП “ЖУК”.

Боротьба з неплатниками, за словами Олени Сало, вже дає результат. Рівень проплат населення за 3 роки збільшився з 85% до 96%, а темпи зростання заборгованості уповільнилися у три рази. 

Валерія Гецко

 

{flv}10_02_2012_komynalnuku{/flv}