Через зупинку молокозаводу у селах Лозівщини впала ціна на молоко +vd

Лозівський молочний завод зупинився у січні. Причиною ситуації начебто стала так звана сирна війна України з Росією.

Через зупинку Лозівського молочного заводу у районі стрімко падає ціна на коров’яче молоко від населення. Причиною ситуації начебто стала так звана сирна війна України з Росією. Нагадаємо, Росспоживнагляд спочатку вилучив з продажу, а згодом заборонив ввезення на територію федерації твердих сирів низки українських виробників.

 

Один з твердих сирів Лозівського молочного заводу потрапив у “чорний список” російського споживнагляду. У головках начебто виявили рослинні жири, яких там не повинно бути.

9 лютого лозівський сир заборонили ввозити до Росії. Однак підприємство стоїть ще з січня — практично відтоді, як зчинився сирний скандал.

Цього тижня ми намагалися зустрітися з керівництвом молокозаводу, щоб запитати, з чим пов’язана зупинка виробництва. Однак телефонний номер, який нам дали на прохідній підприємствємства, відповідав дитячим голосом, а інший, який вдалося знайти через інтернет, видавав лише звуки факсу.

Від зупинки Лозівського молокозаводу безпосередньо постраждало лише одне невелике господарство, яке здавало туди молоко, розповіли у райдержадміністрації. Його виручило інше переробне підприємство — з Куп’янська.

Проте пауза в роботі лозівського й низки інших українських молокопереробних підприємств спричинили падіння вартості молока від виробника, говорить заступник голови Лозівської райдержадміністрації Оксана Заскалкіна. За офіційними даними, у порівнянні з січнем ціна за молоко від населення знизилася на 80 копійок: з 3,20 грн. до 2,40. І вже почалися перебої з здачею цього продукту: 7 березня Сахновщинський охолоджувач прийняв не все молоко.

Офіційної інформації про те, коли запрацює Лозівський молочний завод, немає. Хоча відновлення роботи начебто планується. У райдержадміністрації говорять, це повинно дещо вирівняти ситуацію з молоком на Лозівщині. Однак, за словами Оксани Заскалкіної, щоб мати більш стабільну і кращу ціну на молоко, населенню треба здавати якісніший продукт. Для цього на Лозівщині хочуть почати запроваджувати селянські молочні кооперативи.

Валерія Гецко

 

{flv}9_03_12_syrni viyny{/flv}