На Лозівщині свинарство переводять у закритий режим +vd

Вперше за 35 років в Україні виник спалах африканської чуми свиней. Ця хвороба здатна знищити свинарство.

30 липня африканську чуму свиней зафіксували у селі Комишеватка Запорізької області. На село одразу наклали карантин, дороги перекрили.

 

Для людей африканська чума свиней безпечна, однак її поява у регіоні означає смерть свинарства, щонайменше, на рік. Це надзвичайно заразна хвороба. У Комишеватці, де її виявили в одному дворі, знищили свиней по всьому селу. Їх спалили, а залишки поховали на глибині 4 метри у хлорному вапні. Протягом року заводити свиней у Комишеватці не можна, а у 10-кілометровій зоні – півроку.

У Лозівському районі 2 серпня провели позачергове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії. За її рекомендаціями усі 5 господарств, які займаються свиньми, перейшли на закритий режим роботи.

Ще кілька тисяч свиней утримують у приватному секторі. Власникам цих тварин ветеринари радять найближчим часом не пускати до себе сусідів, приїжджих, особливо з Росії, і самим по чужих дворах не ходити. Африканська чума переноситься на одязі, взутті, шинах машин, з м’ясом, салом і гноєм від хворих свиней, а також з кормом.

Якщо ваша свиня раптом відмовилася від їжі, у неї підвищилась температура — це може бути африканська чума. Треба терміново викликати ветеринара: хвороба розвивається миттєво.

Останні 5 років африканська чума свиней буяє в сусідній Росії. Там її не можуть зупинити через міграції диких кабанів: вони хворіють так само, як домашні свині. У Комишеватку вірус потрапив саме звідти, підозрюють українські ветеринари, однак більш цивілізованим шляхом: або з відпускниками, або з кормом.

Валерія Гецко

 

{youtube}9gIuQwMP6Lk{/youtube}