ЗНО по-новому: які зміни чекають школярів Лозівщини?

Молодшокласники тепер здаватимуть ЗНО, а обов’язкових предметів побільшає. Про це розповіли 16 жовтня представники Центру оцінювання.

Завдання на ЗНО у 2020 році відповідатимуть новим програмам. Так, в українській мові та літературі змінили список творів і письменників. Складати тести за новим правописом не будуть, але учні зможуть використовувати його у творчому завданні, розповіла начальник науково-методичного відділу Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олена Шматько.

 «На найближчі 5 років в завданнях зовнішнього незалежного оцінювання з української мови не будуть використані оті норми нового українського правопису, те, чого діти не вивчали. Тобто, вони ще не торкнуться цих змін. Вони можуть продовжувати готуватися за нормами старого правопису», –начальник науково-методичного відділу Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олена Шматько.

Навіть молодшокласники у 2022 році складатимуть ЗНО. Воно проходитиме у рідній школі дітей та зі своїм класним керівником. Почнуть складати незалежне оцінювання і в середній школі. Воно впливатиме на зарахування до профільної школи. Поки остаточної моделі іспиту не обрали. Перша модель передбачає складання 4 предметів у формі іспитів у своєму навчальному закладі, але з перевіркою в інших школах, або регіональному центрі оцінювання якості освіти.

 «Другий варіант, друга модель, що із цих п’яти предметів 2 предмети складаються за системою зовнішнього незалежного оцінювання класичною для одинадцятикласників, а решта предметів у себе в школі», – начальник науково-методичного відділу Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, Олена Шматько.

З 2021 року збільшиться кількість іспитів, крім ЗНО. Тепер  випускники здаватимуть чотири, а не три предмети. Обов’язковими будуть  українська мова та математика, серед англійської та історії можна буде обирати, четвертий предмет учень вибиратиме  сам.

Лозівські освітяни переконані, такий підхід до атестації знань учнів складнощів не викликатиме. Додавати іспити будуть поступово, тому учні встигнуть звикнути.

Один коментар

  1. Максимус

    Вже не знать, шо його ще вигадать.Ну нашо такі знущання над дітьми. Робити нічого(((