Навесні Лозівський військкомат призове на третину менше хлопців, ніж восени +vd

5 березня відповідальний виконавець Лозівського об’єднаного військового комісаріату Олексій Ткаченко зустрівся з квартальними головами, аби роздати їм повістки, які потрібно передати юнакам. У руці тримав цілий стос викликів, але одразу застеріг, що деякі з них можуть бути помилковими. Комісаріат не може перевіряти контакти, які вказують хлопці.
Побоювання виконавця підтвердилися: дехто з юнаків зазначив стару адресу. Можливо, й умисно, аби уникнути строкової служби.
Кілька квартальних поскаржилися, що розносити виклики — справа невдячна. Хлопці можуть ховатися або лаятися. Утім, голова 14 кварталу Ніна Кулик, яка отримала чи не найбільше повісток, на своїх призовників не нарікала. Переконувала, що проблеми з ними виникають хіба через дрібні непорозуміння.
На хитрощі, за словами Олександра Ткаченка, йдуть частіше призовники попередніх років. 18-річні юнаки слухняніше приходять у військкомат. І правильно роблять, переконує представник військкомату. Не хочеш служити, каже, – не будеш. Місць зараз і на охочих не вистачає. З міста та двох районів, Лозівського і Близнюківського, необхідно призвати лише 38 юнаків. А на обліку стоїть близько 3 тисяч. Для порівняння, восени в армію брали 60 хлопців.
Від 18-річчя повістки хлопцям продовжують надсилати 7 років. Протягом цього часу у втікачів виникатимуть проблеми. Зокрема, із закордонним паспортом. Складнощі можуть бути і у значно старших чоловіків. Зараз, як переконує Олексій Ткаченко, навіть літній дідусь не випишеться з місця проживання без військового документу.
На ліквідацію строкової служби виконавець просить не сподіватися. Він переконує, що до лав армії до 2017 призивати будуть. У подальші роки військовий облік, швидше за все, також збережеться.
Анна Скрипник

 

{youtube}huxLC5SU2hQ{/youtube}