На Лозівщині відзначили 30 річницю аварії на ЧАЕС +vd

У Лозовій 26 квітня відзначили 30 річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

У відновленому сквері Чорнобильців провели мітинг-реквієм, у якому взяли участь містяни, підприємці, керівники міста та району, а також помічник народного депутата України Анатолія Гіршфельда Олександр Неділько. Ліквідаторів, яких вже немає серед живих, згадали хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника загиблим.

23 чорнобильцям, які допомагали ліквідовувати наслідки аварії, вручили Ордени «Чорнобильський хрест». Слова вдячності загиблим та живим героям виказали Лозівський міський голова Сергій Зеленський та голова райдержадміністрації Сергій Красноперов.

26 квітня у Краснопавлівському сквері Перемоги відкрили та освятили перший у Лозівському районі пам’ятний знак Героям Чорнобильської катастрофи.

Побудували та встановили його за ініціативи чорнобильців. Допомагали їм у цьому благодійники: Лариса Орлова, Віталій Орлов, Сергій Колісник, Юрій Колісник, Ольга Романчук, Віталій Захарченко, Андрій Засєєв, Олександр Лійченко, Олександр Московченко, а також колектив Краснопавлівської селищної ради.

Їм вручили подяки та ікони «Чорнобильський спас».

Олександр Дяченко окремо подякував фонду «Патріоти», засновником якого є нардеп Анатолій Гіршфельд. Помічник обранця Наталя Махіненко розповіла, «Патріоти»  допомогли перевезти знак з Житомирської області до Краснопавлівки, також деякі ліквідатори Лозової та району отримали фінансову допомогу.

У Краснопавлівці Орденом «Чорнобильський хрест» нагородили 6 ліквідаторів. 

Напередодні 30-річчя трагедії, 22 квітня, чорнобильців привітали у Лозівському міському  Палаці культури. Там 6 ліквідаторам вручили подяки та грамоти від Лозівської міської ради.

Ще троє отримали Орден «Чорнобильський хрест».

Усім присутнім показали документальний фільм про аварію на ЧАЕС та відеозгадки очевидців трагедії. 

У ніч з 25 на 26 квітня ліквідатори помолилися за загиблих товаришів, запалили лампадки та виклали з них символічну цифру 30. 

 

            {youtube}NX-6sB7uOik{/youtube}