Лозівські рибалки оголосили, що самотужки боротимуться з браконьєрами +vd

Рибалки Лозівщини заявляють, що не довіряють контролюючим органам і беруть контроль за ситуацією на Краснопавлівському й Орільському водосховищах на себе.

 

Рибалки перевірили і знайшли

З 1 квітня на водоймах починається нерест риби, і будь-яка риболовля буде заборонена до червня. У цей період рибалки обіцяють регулярно виходити на човнах на Краснопавлівське та Орільське водосховище. Якщо знаходитимуть сітки, витягатимуть і знищуватимуть, попередив представник товариства мисливців і рибалок Олександр Циганок.

Щоб попередити про цей свій намір, 26 березня близько 40 риболовів вирушили до приватного підприємства “Аграрій”, яке веде промисловий вилов риби на водосховищах каналу “Дніпро-Донбас”. Члени товариства рибалок і мисливців стверджують, що “Аграрій” займається браконьєрством, тож заразом провели на його базі стихійну перевірку — під відеозапис і з міліцією.

Директора підприємства на місці не виявилось, були лише охоронець та інспектор рибохорони.

Під час візиту самодіяльні інспектори знайшли підтвердження своїх звинувачень — кілька десятків сіток з невеликим вічком, 2-4 см (такі, за твердженням рибалок, заборонені для промислового лову), занадто дрібну рибу і раків з ікрою. Після відеофіксації та опису знахідок живих раків і рибу рибалки відпустили.

Підприємство заперечує і відкидає

За два дні після рейду позицію підприємства “Аграрій” озвучив його довірена особа Олександр Титечко. Говорить, після від’їзду телебачення і міліції гості побили вікна і покрали майно на базі підприємства. Він називає їхні дії рейдерством і запевняє, що співробітники “Аграрія” закон не порушують.

Олександр Титечко показав копії документів, які дозволяють його підприємству промислове рибальство на Орільському водосховищі і, зокрема, використання сіток з невеликим вічком. Звинувачення щодо лову під час нересту на Краснопавлівському водосховищі пан Титечко заперечує, а щодо занадто дрібної риби говорить, що її підкинули самі гості.

Ультиматуму, який висунули лозівські рибалки, на підприємстві не бояться: як пояснив представник “Аграрію”, під час нересту виходити воду з метою інспектування мають право тільки контролюючі органи та користувач, тобто, саме ПП “Аграрій”. Усі інші люди на човнах, говорить Олександр Титечко, вважатимуться потенційними браконьєрами.

Претензії рибалок в “Аграрії” пояснюють тим, що підприємство відібрало хліб у місцевих браконьєрів — ось вони і протестують. “Аграрій” навіть звернувся до міліції щодо пошкодження свого майна, тепер чекає на відповідь.

Влада піддає сумніву

Так само відповіді від правоохоронців чекають і в Орільській селищній раді. Її голова Іван Крикун говорить, що конфлікт виник кілька місяців тому, і досі йому краю не видно. Він бачив документи підприємства, але вони його не переконали: пан Крикун сумнівається, що дозволи були отримані абсолютно законним шляхом.

За словами Орільського селищного голови, підприємство “Аграрій” надало копії документів, і їх зараз вивчають у Лозівській районній раді.

Валерія Гецко

 

{youtube}YJv2-wXWKq4{/youtube}