На Харківщині рятувальники пояснили населенню, як реагувати у надзивчайних ситуаціях +vd

Рятувальники пояснили населенню Харківщини, як діяти у разі виникнення надзвичайних ситуацій: де шукати укриття та що брати з собою, а також як відрізняти вибухові пристрої.

 

Роз’яснювальний відеоролик та його текстовий варіант 11 лютого розмістили на сайті Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області.

   {youtube}YI3WqfnK7QI{/youtube}

Одним із основних завдань Державної служби з надзвичайних ситуацій є організація та навчання населення діям у разі виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру. Слід зазначити, що Головним управління ДСНС України у Харківській області ця робота виконується у повному обсязі В Харківській області ведеться активна робота з навчання населення правилам безпечного поводження в різних екстремальних ситуаціях.
На сьогоднішній день актуальним залишається питання екстреного оповіщення населення про виникнення надзвичайних ситуацій. Отже у разі виникнення реальної загрози життю та здоров’ю людей внаслідок надзвичайних ситуацій проводиться оповіщення населення сигналами цивільного захисту.
Для оперативного та ефективного виконання заходів щодо забезпечення захисту кожної окремої особи та членів її сім’ї, їх майна, майна підприємств, установ та організацій, а також захисту населених пунктів в цілому громадяни повинні діяти вправно та чітко, вміти самостійно приймати рішення, бути дисциплінованими та організованими.
Оповіщення населення здійснюється департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації дистанційно, за допомогою електросирен, мережі радіомовлення всіх діапазонів частот і видів модуляції та телебачення.
Почувши сигнал сирени негайно увімкніть радіоприймачі на хвилю Харківського обласного радіо, телебачення – на канал трансляції Харківського обласного телебачення і слухайте подальше повідомлення департаменту цивільного захисту облдержадміністрації.
За телефоном 101 або 112 можна отримати необхідну інформацію щодо розташування пунктів збору населення для евакуації у разі виникнення надзвичайної ситуації, місць розташування об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, сховищ, протирадіаційних укриттів та багато іншої необхідної інформації.

Запам’ятайте!
Почувши сигнал «ТРИВОГА», необхідно:

якщо Ви вдома:
– закрити вікна, вимкнути усі нагрівальні прилади, перекрити газову мережу, загасити печі, вимкнути світло;
– взяти індивідуальні засоби захисту, завчасно підготовлений запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди;

У разі відсутності в радіусі 500 м від Вашого будинку захисної споруди використовуйте для укриття підвальне приміщення під будинком.

якщо Ви на роботі:
– виконати заходи, передбачені на цей випадок Планом дій, Інструкцією та діяти за вказівками керівництва суб’єкта господарювання;
– швидко, без паніки зайняти місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні) та виконувати вимоги старшого (коменданта).

якщо Ви у громадському місці:
– вислухати вказівки адміністрації і діяти у відповідності з ними (йти в зазначені сховища або укриття, укриттям може використовуватися станції Харківського метрополітену.
Завжди майте при собі стільниковий телефон.

Зберігаєте документи в одному легкодоступному місці, бажано недалеко від входу у квартиру. Там же доцільно зберігати рюкзак, у якому варто мати ніж, ліхтар, сокирка, сірники, запальничку (нову), небагато їжі, аптечку, свічі, вовняну ковдру, шматок поліетиленової плівки, запасний одяг і взуття (по сезону) розраховуючи на всю родину.
В хвилини небезпеки кожному громадянину необхідно мобілізувати себе, проявити мужність, самовладання і, звичайно, діяти з граничною швидкістю.
Кожний житель області повинен знати про існування такого сигналу й, почувши звуки передавальних пристроїв, негайно включити радіоприймач або телевізор і прослухати інформаційне повідомлення.

Шановні громадяни! У зв’язку з загостренням ситуації у Донецькій та Луганській областях, Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Харківській області звертається до Вас з проханням бути пильними та завжди пам’ятати основні правила дій при виявленні підозрілих та вибухових пристроїв.

Для того, щоб вирізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати їхні характерні ознаки:
– предмети є незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території;
– наявність звуків, що лунають від предмету цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу, миготіння індикаторної лампочки;
– наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятора тощо);
– наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань;
– предмет може бути підвішений на дереві або залишений на лавці.

Найчастіше вибухові пристрої можна виявити у місцях масового перебування людей. Тому, якщо ви побачили підозрілий предмет на вулиці:
– негайно зателефонуйте до Служби порятунку за номером 101 або у відділення міліції за номером 102;
– попередьте перехожих про можливу небезпеку;
– очікуючи на прибуття рятувальників, огородіть чимось небезпечне місце та відійдіть від знахідки на безпечну відстань (100 м). Для огородження скористайся будь-якими підручними матеріалами: гілками, мотузками, шматками тканини, камінням тощо.

Якщо ви перебуваєте у громадському транспорті та інших місцях скупчення людей вам необхідно бути особливо уважними та дотримуватись таких правил:
– звертайте увагу на залишені сумки, портфелі, згортки чи інші предмети, у яких можуть бути заховані саморобні вибухові пристрої;
-у разі виявлення підозрілого предмета негайно кнопкою виклику водія, переговорним пристроєм чи іншим способом повідомте про знахідку водія чи правоохоронців;
– не відкривайте знайдені пакети чи сумки, не чіпайте їх та повідомте людей довкола про можливу небезпеку.

Категорично забороняється:
– торкатися предмету і пересувати його;
– користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
– заливати його рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати;
– торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Якщо лиха не вдалося оминути і стався вибух, дуже важливо не втратити контроль та не піддаватися паніці:
– спробуйте заспокоїтися та уточнити ситуацію;
– ні в якому разі не користуйтеся відкритим вогнем;
– зі зруйнованого приміщення слід виходити обережно, не торкаючись пошкоджених конструкцій та дротів;
– при задимленні обов’язково захистить органи дихання змоченою хусткою, шматком тканини чи рушником;
– по можливості та наявності необхідних знань і навичок надайте першу до медичну допомогу постраждалим;
– дочекайтеся прибуття представників аварійно-рятувальних служб та у подальшому дійте за їх вказівками;
– якщо вибух стався у громадському транспорті, вам необхідно, насамперед, виконувати всі команди водія чи команди, які оголошуються дистанційно.

Пам’ятайте! Одна з основних причин нещасних випадків, пов’язаних з вибуховими пристроями – грубе порушення елементарних правил безпеки. Знешкодити вибуховий пристрій або локалізувати вибух можуть лише підготовлені спеціалісти після виведення людей із небезпечної зони.

При виявленні підозрілого предмета, в інших екстрених випадках негайно телефонуйте в Службу порятунку за номером 101 або 112.