Лозівська екстрена допомога тепер приїздить швидше, однак не до всіх +vd

Минув місяць, як «швидку» реорганізували в екстрену допомогу. Медики звикають до нововведень, пацієнти — до змін в обслуговуванні. Задоволені не всі.

 

Свекрусі Людмили Гаращук — 78 років. Понад 20 з них вона страждає від гіпертонії. Нещодавно тиск став критичним. Родичі викликали екстрену допомогу. Але на медиків чекали більше години. Коли ж ті приїхали, почали заповнювати купу документів. Людмила переконана, що ця писанина і викликала затримку.

Папери, про які йдеться, – це карта виїзду допомоги та згода про оприлюднення особистих даних, пояснює головний лікар Лозівського відділення екстреної медичної допомоги Андрій Пузирьов. З 1 січня їх треба обов’язково заповнювати.

Стосовно запізнення медиків, то бригади можуть добиратися і годину, якщо виклик не екстрений, говорить Андрій пузирьов. За його переліком, таких набереться на сторінку, і підвищення тиску — серед них.

Незабаром нова «швидка» неекстрені випадки взагалі не обслуговуватиме. Такими пацієнтами займатиметься невідкладна медична допомога. Її мають відкрити при стаціонарі міської лікарні. Невідкладна допомога, на відміну від екстреної, фінансуватиметься з міського бюджету. А її фахівці, за словами заступника Лозівського міського голови Василя Левченка, обслуговуватимуть біля 90% викликів.

Поки ж на всі виклики виїжджає екстрена. Вона тепер підпорядковується області, тому, як стверджує її головний лікар, краще фінансується. Бригадам видали мобільні телефони замість рацій. Відтак покращився зв’язок. Машини обладнали системами GPRS-навігації. Диспетчер тепер може бачити, яка з бригад швидше доїде до хворого. Відділення забезпечили якіснішими ліками. Щойно ті закінчуються, без проблем можна замовити нові.

З пальним також ситуація покращилась. Дефіциту у ньому не виникає. Зарплату працівники екстреної допомоги, на відміну від інших місцевих медиків, отримують вчасно. Відтак для самої екстреної приємностей від реорганізації більше, ніж прикростей, констатує Андрій Пузирьов. А ось як буде місту, у  якого забрали гроші на утримання «швидкої» і доручили фінансувати невідкладну, покаже практика.

Анна Скрипник

 

{youtube}bEdvnyfVlt0{/youtube}