50 лозівчанам, які сильно заборгували за воду і стоки, перекриють каналізацію +vd

Попередження вони отримають у перших числах березня. Якщо боржники не відреагують, відключення почнуться у другій половині місяця.

Цей спосіб боротьби з боржниками лозівські водяники запозичать у колег із сусіднього міста Первомайський. Перекриваючи неплатникам каналізацію, ті за півроку повернули понад півмільйона гривень боргів. Спробувати свій спеціальний пристрій первомайці дадуть лозівським водяникам безкоштовно, повідомив директор КП “Лозоваводоканал” Ільяс Калмуратов.

За інформацією Житлової управляючої компанії, першими залишаться без туалету 50 злісних боржників.

“Ті, хто мають заборгованість по воді більше 10 тисяч гривень, ті, хто не уклав договір реструктуризації на цю прострочену заборгованість, і ті, до кого поки немає судових позовів і від кого немає реальних надходжень за боргами”, – перелічує категорії з “чорного списку” директор КП “ЖУК Сергій Єршов.

Рахунки за воду та стоки лозівчани оплачують в середньому на 83%. Борг населення перед водяниками безупинно зростає понад 20 років, розповідає Ільяс Калмуратов. Лише перед останнім водопостачальником, “Лозоваводоканалом”, люди накопичили 8 мільйонів боргів. Підприємство діє менше 3 років і вже є банкрутом. Водяники переконані, що відключення каналізації однозначно дозволить збільшити рівень проплат від населення.

“Хоча б відсотків 10-15 щомісяця повертати тих боргів. Хоча б довести до 95% рівень (проплат — ред.) щоб був. Бажано було б, щоб 100% і більше — старі борги повертали і своєчасно, тоді можна було б казати, що — так, ми стабільні, і можна працювати відповідно до тих регламентів, які ми плануємо”, – говорить директор “Лозоваводоканалу”.

Перший віце-мер Лозової Володимир Денисенко на нараді з керівниками комунальних підприємств зауважив: паралельно з відключеннями потрібно розібратися, чи всі суми людям нарахували правильно.

“Є сумніви у правильності обліку нашої води. Накручувати оплату, яку ми ніколи не отримаємо, абсолютно не потрібно. Якщо ми просто нараховуємо, а (там ніхто — ред.) не проживає, або прописано 10 людей, значить, у таку суму потім (виливається — ред.), непідйомну, які ніхто не може сплатити. Це не зовсім вірно”, – сказав Володимир Денисенко.

Для більш точного обліку води і правильності нарахувань комунальники планують безкоштовно встановлювати лозівчанам лічильники на воду — там, де їх ще немає. Можливо, потім борги цим людям переглянуть відповідно до фактичних витрат води, зазначив директор ЖУКа Сергій Єршов. Поки це все у проекті. А ось відключати від каналізації злісних боржників почнуть вже у другій половині березня.

Валерія Гецко

 

{youtube}ZDha0tQ9fbE{/youtube}