З нового року у Лозовій стане на два комунальні підприємства менше +vd

Ремонт дороги, Червоногвардійська, ТРК Сігма

Шляхову ремонтно-будівельну дільницю, яка відповідає за дороги, та КП “Парк”, на якому лежить озеленення і кладовища, приєднують до КП “Еко-Сан”.

Смертельна залежність

Шляхова ремонтно-будівельна дільниця — ШРБД — не має права на життя: вона на 100% залежить від бюджету, заявив 20 вересня на сесії Лозівської міськради мер міста Сергій Степанов. Цього року бюджетні кошти на ремонт доріг вже 4 місяці не пропускає казначейство. Застрягли 2,2 мільйони гривень, уточнює міський голова. Дороги не ремонтуються, шляховикам платити нічим.

У мерії запропонували об’єднати “Еко-Сан”, ШРБД та комунальне підприємство “Парк”, яке теж фінансується майже повністю з бюджету. “Еко-Сан” займається вивезенням і захороненням сміття у Лозовій. Робить це за гроші, не те й живе. Це ледь не єдине з комунальних підприємств, яке обходиться без дотацій.

“Сьогодні вимагає життя реорганізації комунальних підприємств для того, щоб збільшити гнучкість, ефективність складової фінансової, яка не має бути однією рукою в бюджетній кишені — вона б складалася з госпрозрахункової складової, бюджетної складової, тарифної складової. Ось для цього ми і робимо”, – пояснює позицію міський голова Сергій Степанов.

Відволіклися на світло

У сесійній залі депутат Ігор Коломак нагадує реорганізацію трирічної давнини: тоді до ШРБД приєднали підприємство “Міськсвітло”.

“Казали, що освітлення у місті буде на високому рівні і нічого не зміниться. Змінилося настільки, що в місті взагалі немає світла. Вулиці не освітлюються, проспект Перемоги темний. Зараз ми ШРБД з’єднуємо з “Еко-Саном”. Чого очікувати мешканцям міста? Доріг не буде взагалі?..” – запитує депутат.

Міський голова заперечує. Нагадує, що за три роки у Лозовій відновили освітлення дамби, алеї у парку “Перемога”, завершуються роботи на 9 мікрорайоні. І це попри хронічну нестачу коштів у бюджеті.

На наполягання депутата Коломака перший віце-мер Володимир Денисенко озвучує плани з освітлення. За його словами, орієнтовно за два тижні мають почати роботи на виїзді з Лозової у бік Харкова — це вулиця Червоногвардійська. Наступного року хочуть освітити весь проспект Перемоги і шляхопровід Моторного. Усе інше — як будуть гроші.

За економію проголосували одностайно

Депутат Сергій Войцехович повертає розмову до майбутнього злиття. Запитує, якою буде економія, коли ШРБД та “Парк” включать в “Еко-Сан”. Мер відповідає: зі 168 працівників залишиться 138.

“Відносно адміністрації — арифметика 5 класу: з трьох директорів буде один, з трьох головних бухгалтерів буде один. Тобто, буде, звісно, оптимізований середній інженерно-технічний персонал”, – пояснює він.

“Очікується економія фонду заробітної плати на рік порядку 628 тисяч (гривень — ред.). Це без податків. І приблизно 250 тисяч податків на заробітну плату”, — додає Олена Сало, заступник начальника управління ЖКГ та будівництва Лозівської міськради.

Рішення про ліквідацію ШРБД і КП “Парк” шляхом приєднання їх до КП “Еко-Сан” депутати прийняли одностайно.

В оновленому складі комунальне підприємство “Еко-Сан” запрацює з 1 січня 2014 року. Воно буде відповідати і за сміття, і за ремонт доріг, і за кладовища, і за озеленення. Як переконує мер Сергій Степанов, на комунальні тарифи злиття не вплине.

Валерія Гецко

 

{youtube}XtOoBWP9oTE{/youtube}