Кожен 5 лозівський міліціянт не зможе стати поліціянтом – Микола Пономар +vd

ТРК

До 20% лозівських міліціянтів не зможуть стати поліціянтами через зв’язки з криміналом та недостатні професійні якості, припустив Микола Пономар.

 

7 листопада, у перший день роботи Лозівського відділу поліції, його призначили начальником.

Атестація поліцейських

Всі колишні міліціянти, які захотіли далі працювати, написали заяви у кандидати до Національної поліції. Тепер вони – у тимчасовому штаті лозівської поліції. Правоохоронці проходитимуть заліки на профпридатність, і лише після успішних результатів повернуться на свої посади, або на інші. Усіх поліцейських призначатиме голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе, пояснив Микола Пономар.

«Вступні екзамени» до поліції складатимуться з тестових завдань, фізичної і бойової підготовки, логіки та мислення. А слідчі та оперативники проходитимуть ще й тести на поліграфі і співбесіди з керівництвом Національної поліції.

Порядку проходження атестації ще немає. Його затверджуватиме Головне управління Нацполіції у Харківській області. Зміст тестів готує Департамент кадрів поліції.

Перепризначити правоохоронців обіцяють протягом 3 -6 місяців, говорить Микола Пономар. За його словами, найменше підлеглі переживають за фізичні заліки, бо їх проходять регулярно.

Рекомендація начальника

Окрім офіційних тестів, на кандидатів збиратиме досьє відділ внутрішніх розслідувань. Начальники місцевих поліцій інформуватимуть його про підлеглих, які пов’язані з криміналом або корупцією. Заплямованих міліціянтів не допускатимуть до конкурсу. Микола Пономар запевнив, для нього на першому місці професійні якості працівників, а не особисті стосунки.

«У мене в першу чергу – це виконавча дисципліна і робота з розкриття злочинів, іншого до уваги не беру. Як би не казали, для мене в першу чергу важливі професійні якості. Якщо людина працює, знаходиться на своєму місці, то вона буде і далі працювати. Така думка і моя, і начальника Головного управління нацполіції і Голови національної поліції: не одного нормального працівника, яке б до нього не було ставлення, не звільняти», – пояснив Микола Пономар.

Начальник переконаний, лозівську поліцію є від кого очищати. Визнає, знає про можливі зв’язки деяких своїх підлеглих з наркотиками та іншими схемами. Усіх правоохоронців, які не пройдуть перевірку, скоротять.

Три лозівські поліціянти не стали чекати атестації, вже пішли. Кожного скороченого Головне управління поліції питає, наскільки законно він потрапив під скорочення. До Лозівського відділу питань немає, зазначив Микола Пономар.

Приблизний штат

Колишній міськвідділ міліції вже скоротили на 5%. Яким буде остаточний штат лозівської поліції, її начальник поки не знає, відомо лише, які обов’язки виконуватимуть його підопічні.

Збільшиться навантаження на дільничного – за ним закріплять мінімум удвічі більше мешканців – від 7 до 12 тисяч. Щодня містом курсуватимуть 3 групи швидкого реагування по 3 правоохоронця, також буде опергрупа. Якщо це все реалізують, то робота правоохоронців буде ефективнішою, переконаний Микола Пономар.

 Відділи боротьби з незаконним обігом наркотиків та економічними злочинами у місцевих поліції заберуть. Вони напряму підпорядковуватимуться голові Національної поліції. Місцеві слідчі реєструватимуть економічні та наркотичні злочини, а оперативний супровід вже буде за спецвідділами, розповів Микола Пономар.

 Фінансування та оснащення

До кінця 2015 року лозівську поліцію фінансуватимуть за старою схемою, а вже з Нового року Міністр МВС Арсен Аваков обіцяв поліціянтам зарплати від 6 тисяч гривень. Забезпечення теж мають покращити, бо лише групам швидкого реагування на добу потрібно буде 20 літрів пального, зараз відділу дають 300 літрів на місяць, зазначив Микола Пономар. Він припускає, що спочатку патрульні їздитимуть на своїй техніці, а далі її оновлюватимуть за рахунок іноземних донорів.

                {youtube}AnYgbmAnt0U{/youtube}