про ідентифікаційні коди

Отримати ідентифікаційний номер стане простіше

Невдовзі громадяни можуть отримати реєстраційний номер картки платника податків (більш відомий як «ідентифікаційний номер», або ІНПП) не тільки за місцем проживання, а й у відділенні податкової служби за новим місцем отримання доходів чи новим місцем проживання.

З певними труднощами стикалися громадяни, що зараз мешкають та працюють не в тому місці, де свого часу вперше отримували картку платника. Вони мали звертатися саме в ту податкову інспекцію, що видала її. Відтепер, повторно отримати картку (наприклад, за умов її втрати чи пошкодження), внесення змін (зміна прізвища при одруженні чи місця проживання) або у разі необхідності отримати довідку про суми отриманих доходів  (призначення субсидій, тощо) можна буде за новим місцем проживання чи роботи.

На даний момент громадянин може безперешкодно отримати картку платника за місцем офіційної реєстрації протягом 5-ти днів. Термін отримання номеру у сервісних центрах податкової за новим місцем роботи, буде займати 10 днів. Але Державною податковою службою заплановано скоротити цей термін також до 5 робочих днів. Для отримання номеру необхідно буде надати довідку з місця роботи, що підтверджує, що зараз Ви працюєте у іншому місті України.

Зазначені зміни виписано у Наказі ДПС, що найближчим часом буде зареєстровано ії у Міністерстві юстиції.

Фахівці податкової служби нагадують, що за бажанням платника орган ДПС може проставити у паспорт громадянина України відмітку з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків.