Деякі питання декларування доходів

Працюю за сумісництвом, чи надавати декларацію?

До податкової надійшов запит: працюю на двох роботах, за основним місцем роботи отримую 2700 грн. на місяць  і за сумісництвом  зарплата складає 2200 грн. Чи потрібно подавати декларацію  по загальному доходу за 2012 рік?

Ні, подавати декларацію  не потрібно. Податковим Кодексом України (ст.176) передбачено, що платники податку зобов’язані подавати декларацію за результатами  звітного податкового року до 1 травня, якщо протягом такого року оподатковувані доходи виплачувались як заробітна плата, чи інші заохочувальні та компенсаційні виплати та винагороди, платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно – правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Законом України “Про Державний бюджет України на 2012 рік” розмір мінімальної зарплати з 1 січня 2012 року було встановлено в сумі 1073 грн. на місяць, то розмір річного доходу, який відповідно до вищезазначеної статті Кодексу дає платникам податку право не подавати річну податкову декларацію за 2012 рік становить 128 760 грн.

У ситуації що розглядається, загальний місячний дохід від двох роботодавців становить 4900 грн., а загальний річний оподатковуваний дохід, відповідно, становив 58 800 грн. (4 900 грн.х12 міс.).

Таким чином, якщо впродовж року громадянин не отримував інших доходів, які не були оподатковані, декларація про майновий стан і доходи не подається.

 

Не знаєте як заповнити декларацію? Запитайте у податкової!

Податкову декларацію про майновий стан та доходи зобов’язані подати громадяни, що отримали у 2012 році доходи, з яких податок при виплаті не утримувався, іноземні доходи або мають право подати таку декларацію для отримання податкової знижки.

Нагадаємо, що Центр обслуговування платників податків Лозівської ОДПІ працює з 9:00 до 20:00 у робочі дні та з 9:00 до 16:00 у суботу за адресою: м.Лозова, мікрорайон 3, буд.5. За телефоном 5-36-11 Ви можете отримати консультацію з питань декларування доходів.

Декларацію можна подати особисто або надіслати на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну її подання.

Також декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді скориставшись сервісом „Заповнення декларації on-line”. Для цього платнику слід безкоштовно отримати у податковій електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення www.acskidd.gov.ua.

Дякуємо за вчасно подану декларацію!

 

Купили квартиру за іпотечним договором – у Вас є право на податкову знижку

Відповідно до норм Податкового кодексу України, платники податків мають право включати до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим платнику податків в національній або іноземній валютах, фактично сплаченим ним протягом звітного податкового року.

Право на таку знижку мають ті платники, котрі будують або купують житловий будинок, квартиру або кімнату за рахунок іпотечного житлового кредиту.

У разі якщо за рахунок іпотечного кредиту платник податків купує житло, частина суми процентів, що включається до податкової знижки такого платника визначається як добуток суми процентів, сплачених протягом звітного податкового року в рахунок погашення іпотечного кредиту, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки.

Такий коефіцієнт обчислюється за формулою:

К= МП/ФП,

де К – коефіцієнт;

МП – мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 квадратним метрам;

ФП – фактична загальна площа житла, яке придбано за рахунок іпотечного кредиту. Якщо цей коефіцієнт буде більшим за 1, цей коефіцієнт включатись не буде.

 

Сплачували за навчання дитини – скористайтесь податковою знижкою

Якщо у минулому році Ви сплачували за своє навчання (середньо-професійне або вищу освіту) або навчання члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік або дружина, діти), то Ви маєте право на податкову знижку. Тобто Ви можете повернути з бюджету суму витрачених коштів за навчання, але не більше 15 % (ставка податку).

Для отримання такої знижки необхідно до 31 грудня 2013 року подати до податкової інспекції за місцем проживання річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Але найважливіше – наявність документів, що підтверджують суми коштів сплачених за навчання. До переліку таких документів входять квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договір з навчальним закладом, довідка про отримані у звітному році доходи, документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї І-го ступеня споріднення) тощо.

Оригінали таких документів не надсилаються органу ДПС, але підлягають зберіганню платником податку протягом 1095 днів з дня подання декларації.

Важливо знати, якщо до кінця 2013 року Ви не скористатися правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2012 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.