Дидактичні матеріали та інші навчальні засоби для першого класу НУШ

Як обрати дидактичні матеріали для 1 класу НУШ: практичні поради

Дидактичним навчальним матеріалам в Новій українській школі приділяється дуже багато уваги. А дидактичний матеріал для 1 класу НУШ і взагалі має особливе значення. Адже саме сучасні, яскраві, звичні для малюка навчальні засоби допоможуть йому адаптуватися до школи, розпорядку дня, особливостей навчального процесу. Тому й обирати ці навчальні засоби потрібно дуже ретельно, враховуючи особливості дітей молодшого шкільного віку, філософію НУШ та рекомендації МОН.

Ознайомитись, як виглядає дидактичний матеріал для 1 класу НУШ і купити все необхідне для вашої школи можна за адресою https://b-pro.com.ua/katalog/pochatkova-shkola і придбати необхідні навчальні товари.

Перелік дидактичного матеріалу для 1 класу НУШ

Щоб зорієнтувати вчителів у асортименті навчальних товарів, Міністерство запропонувало школам упорядкований перелік навчальних засобів для початкової школи. В цьому загальному переліку можна знайти й інформацію по навчальному обладнанню, дидактиці й додатковим матеріалам для 1 класу НУШ.

Відповідно до цього документу, кабінет, куди приходять на навчання першокласники, має обов’язково бути укомплектований наступними навчальними засобами й технікою:

  1. Комп’ютерним обладнанням, а саме ноутбуком чи планшетом вчителя, проєктором для мультимедійного комплексу, документ-камерою, принтером і ламінатором тощо. Також важливо подбати про повне забезпечення першокласників спеціальними навчальними програмами, додатками й іншим програмним забезпеченням. Маленьким учням краще сприймати й запам’ятовувати інформацію за допомогою сучасних гаджетів — тож їх повинно бути багато в достатній кількості.

  2. Меблями для школярів і вчителів: партами, стільцями, шафами, стінками й стелажами для зберігання навчальних засобів і особистих речей.

  3. Додатковими навчальними засобами: класними дошками, маркерами й крейдою, стереогарнітурами тощо.

Що ж стосується саме дидактичного матеріалу 1 класу НУШ, то його краще підбирати окремо по кожній освітній галузі.

Що таке освітні галузі НУШ? Це певна навчальна дисципліна, якій приділяється найбільше уваги в системі освіти. Для сучасного підходу Нової української школи це наступні освітні галузі:

  • мовна й літературна;

  • іншомовна;

  • природнича;

  • математична;

  • технологічна;

  • інформатична;

  • громадянська й історична;

  • соціальна та здоров’язбережна;

  • мистецька.

Вивчення кожної з цих освітніх галузей потребує значної кількості дидактичних засобів. Адже першокласники лише починають досліджувати навколишній світ, розуміти природні явища та процеси, знайомитися з новими термінами, значеннями слів, сферами їх застосування, вивчати цифри й букви. Тому їм обов’язково показати гербарії та колекції корисних копалин і ґрунтів, щоб сформувати уявлення про тваринний і рослинний світ України. Чи продемонструвати карти, глобуси та рухомі моделі руху небесних тіл, щоб допомогти осягнути масштаби Землі та Всесвіту. Окрім того, для розвитку корисних практичних навичок малюки можуть користуватися наборами садових інструментів, комплектами для вивчення народних і сучасних ремесел. Окрім того, важливою частиною розвитку дітей 5-6-річного віку є мистецтво: набори для малювання, ліплення, аплікацій, театрального мистецтва, музичні інструменти є важливою частиною обладнання навчального простору в початковій школі.

Що ж стосується вивчення мов, письма, читання, основ арифметики й геометрії, понять часу, об’єму, ваги — тут без допоміжних навчальних засобів і взагалі не обійтися.

Все це обладнання досить різне за виглядом і способом застосування, але має деякі спільні характеристики:

  • Якість дидактичних матеріалів — мається на увазі як міцність і безпечність конструкції, так і якість, нетоксичність, стійкість до зношування й екологічність матеріалів, що використовуються при їх виготовленні.

  • Сучасний дизайн, яскраве забарвлення, привабливий для дітей зовнішній вигляд.

  • Просте використання, розуміння принципу застосування.

  • Корисність для опанування тієї чи іншої освітньої галузі, відповідність навчальній програмі.

Як обрати дидактичний матеріал для 1 класу

Обладнання кабінетів НУШ усім необхідним, у тому числі — й дидактичними матеріалами для наочної демонстрації, краще довірити професіоналам. Адже самостійний підбір займає надто багато часу. До того ж, для цього потрібно мати досвід і добре орієнтуватися в актуальних вимогах до обладнання. Та й досить важливо розуміти межу, яка відділяє сучасну яскраву дидактику від цікавих, але непрактичних для навчальної програми дитячих іграшок.

Дуже зручною є послуга комплексного оснащення навчальних приміщень для першого класу НУШ. До неї входить укомплектування під ключ навчальними засобами, дидактичними матеріалами для 1 класу, інтерактивною технікою та навіть меблями. Та для цього необхідно обов’язково обирати в якості постачальників лише компаній, що спеціалізуються на постачанні навчального обладнання, як наприклад інтернет-магазин B-Pro. Компанія надає не лише широкий асортимент усіх товарів для школи, а й повну методичну та технічну підтримку, доставку по Україні. Тож звертайтесь, якщо вам потрібна допомога в обладнанні сучасної початкової школи за всіма вимогами МОН.