Друк на пластику: види і технології

Одне з нових напрямків в поліграфії – друк на пластику. За допомогою цієї технології звичної продукції надають індивідуальність, а також стає можливим серійний випуск рекламних конструкцій, причому з мінімальними затратами і ризиком шлюбу.

Устаткування для друку на пластиці можна зустріти в промислових поліграфічних цехах, спеціалізованих друкарнях і навіть вдома у ентузіастів і любителів хендмейд. Одна з переваг технології – робота з варіативними матеріалами. Полімерна сировина довговічне і практично.

У домашніх умовах застосовують недороге струминне обладнання – Epson, Mimaki, Millenium, Zebra. Ці принтери справляються з тонкими заготовками, підтримують широкоформатне нанесення, компактні.
Друкарні використовують спеціальне обладнання, яке працює з листовим матеріалом і ультратонкими полімерами в рулонах. Такі принтери підбирають під товщину основи. Потрібні машини, запечатують листи А3 за 3-5 хвилин.

Цифровий друк на пластику Львів характеризується перенесенням інформації з електронного файлу прямо на запечатується поверхность, минаючи виготовлення форм. Цифровий друк по пластикових виробах здійснюється за допомогою Уф-принтерів і широкоформатних плотерів. Ці пристрої мають вбудовані УФ-лампи для швидкого затвердіння УФ-фарб.

Головна перевага цього рішення – можливість виробництва поліграфічної продукції в короткий час, друк на криволінійних поверхнях і надійність закріплення УФ-барвників, які довго тримаються і виглядають яскраво і виразно навіть без подальшої обробки.

Недоліки – досить висока собівартість і можливість використовувати тільки кольору системи CMYK.

Цю технологію застосовують при виготовленні сувенірів (для різних пристроїв є обмеження по висоті вироби), зовнішньої реклами, інтер’єру торгових місць, упаковки та іншої продукції.

Вартість квадратного метра друку на пластиці розраховують залежно від:
• класу полімеру;
• витрати фарби;
• обсягу партії і термінів виготовлення;
• розмірів виробів;
• необхідності в додатковій декоративної обробці.
Націнка можлива за опціональні послуги – заміри, кольоропроби, дизайн, верстку макета, монтаж виробів.