Типи пічок для дому

Сучасна домашня пічка – це металевий теплотехнічний пристрій, призначений для ефективного спалювання органічного палива (дрова, торф, вугілля, тріски, брикети). Вона використовується для обігріву приміщення та приготування їжі. Пічка для дому з оглядовим склом або каміном також є затишним місцем для родинних зборів холодними зимовими вечорами. Пічки мають невеликі розміри та стильний дизайн, тому вони не тільки не зіпсують інтер’єр, а й стануть його привабливою особливістю.

Вибір печі для дому залежить від її призначення. Для якісного опалення окремого приміщення чи всього будинку потрібно вибирати потужні моделі з високим рівнем енергоефективності. Для приготування страв на вогні та прогрівання невеликого помешкання підійде опалювально-варильна піч. Остаточний вибір проводять на підставі потужності печей, розмірів і можливості встановлення, зовнішнього вигляду, типу палива й наявного бюджету.

Конструкція печі

Виробники теплового обладнання пропонують користувачам декілька різновидів пічок для дому:

  • Опалювальні та опалювально-варильні печі мають корпус прямокутної чи циліндричної форми із жаростійкої сталі або чавуну. Моделі невеликої потужності називають буржуйками. На передній частині корпусу піч має дверцята для завантаження палива. На протилежній стороні корпуса розміщується патрубок для приєднання димоходу.

  • Булер’ян – піч тривалого горіння. Вона має циліндричний горизонтальний корпус, по поверхні якого прокладені труби для нагрівання повітря. Працює за принципом піролізного котла, тому дуже ефективно спалює тверде паливо.

  • Піч-кам’янка використовується для обігріву лазні. Вони мають спеціальний кошик для розміщення й нагрівання каміння, яке потрібно для вироблення пари.

Призначення

Основним призначення пічки є повітряне опалення житлових приміщень в зимовий період. Дрова спалюються в камері згоряння й нагрівають металеві стінки та трубопроводи агрегату. Холодне повітря з нижніх шарів приміщення піднімається при нагріванні від стінок печі. Це забезпечує постійну циркуляцію та прогрів повітряних мас. В булер’янах повітря затягується в трубопроводи та нагрівається до високих температур. Додаткове тепло надходить від димоходів, через які проходять відпрацьовані гази. Опалювально-варильні печі мають спеціальні горизонтальні поверхні на корпусі для розміщення посуду й приготування страв.

Розміри та дизайн

Зовнішній вигляд пічки повинен гармоніювати з оформленням приміщення. Пічки від провідних виробників мають сучасний дизайн та елегантну форму. Розмір агрегату вибирають в залежності від місця встановлення. Пічка повинна не тільки поміститися в приміщення, а й забезпечувати можливість закладення палива, чищення, обслуговування й ремонту.

Потужність та площа обігріву

Якщо ви обираєте піч для обігріву будинку, то необхідно звертати увагу на потужність агрегату. Кожен кіловат потужності печі здатний обігріти до 10 кв. метрів площі приміщення. Піч потужністю 5 кВт розрахована на опалення приміщення площею 50 кв. метрів. Така закономірність дотримується для стандартних приміщень висотою 2,5 метри за умови належного утеплення зовнішніх стін та покрівлі.