Голова Лозівської громади скликав нараду з питання критичної ситуації на теплогенеруючих підприємствах

Обговорити питання складного фінансового стану на КП «Теплоенерго» та КП «Тепловодосервіс» запросили керівників підприємств, фінансистів та міських депутатів.

Лозівський міський голова Сергій Зеленський окреслив складну ситуацію, що склалася на теплопостачальних підприємствах. Вони не отримали держкомпенсації різниці тарифів – понад 160 млн грн. А 65% коштів, що надходять від споживачів, зобов’язані перераховувати за газ. Вперше за останні 8 років утворилися борги за електроенергію, є перебої у виплаті заробітної плати та податків, все складніше утримувати мережі.

Фінансове становище КП «Теплоенерго» значно погіршилось у зв’язку з застосування порядку розрахунку за спожитий природний газ, який передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 № 812, зауважив Сергій Малишев. Дана постанова визначає механізм розщеплення коштів виробника теплової енергії та їх використання через казначейські небюджетні рахунки. Встановлено чітку пропорцію розподілу коштів на рахунках підприємства: 65% коштів гарантовано перераховуються на рахунок ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг», і лише 35% залишаються для потреб підприємства на казначейському рахунку, це дуже малий відсоток, наголошує керівник. Термін дії Постанови подовжили до 1 вересня.

Вже четвертий опалювальний період підприємство застосовує до споживачів категорії «Населення» тариф встановлений у 2019 році, що є економічно необгрунтованим. Не підвищуючи тарифи для населення, лише в поточному опалювальному періоді підприємство недоотримало близько 60 млн грн.

Всі зазначені фактори спричиняють непогашення кредиторської заборгованості за електричну енергію, її розподіл та послугу з розподілу природного газу, тягнуть за собою нарахування штрафних санкцій, поінформував керівник Теплоенерго. Борг перед Харківенергозбут – 12 мільйонів, газорозподільчими мережами – 8 мільйонів, на початок опалювального сезону він зросте до 23 мільйонів.

Та пропри усі труднощі підприємство згідно графіку продовжує підготовку до нового опалювального сезону, говорить керівник. Посилять роботу з боржниками. Населення підприємству заборгувало 180 мільйонів гривень.

Аналогічні труднощі переживає КП «Тепловодосервіс», відзначає керівник Сергій Войцехович.

На нараді відшукували шляхи покращення фінансової ситуації.

Лозівський міський голова Сергій Зеленський наголосив: «Ми продовжимо звертатися до всіх причетних урядових інституцій щодо дотримання зобов’язань. У межах можливостей й надалі надаватимемо підтримку тепловикам з місцевого бюджету. Шукатимемо альтернативні рішення щодо розподілу розрахунків.»

Також голова громади подякував за порозуміння начальнику ХОВА Олегу Синєгубову, всім працівникам теплопостачальних підприємств, які попри складнощі виходять на роботу і готують тепломережі, сумлінним мешканцям громади, які вчасно сплачують за послуги.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *