Підприємства теплопостачання переходять на ринкові умови придбання природного газу

IMG 6597

Сьогодні, 11 травня, під головуванням заступника міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської в онлайн-режимі відбулася нарада з опрацювання питань функціонування підприємств теплоенергетики в умовах дії ринку природного газу. Від Лозівської тергромади участь взяли заступник Лозівського міського голови Денис Петренко, директор КП «Теплоенерго» Сергій Малишев.

З 1 травня 2021 року передбачається повний перехід підприємств теплопостачання на ринкові умови придбання природного газу. На нараді обговорили підготовку до опалювального сезону 2021/22 років, фінансово-економічний стан підприємств теплопостачання України. Учасники наради наголошували на проблемних питаннях, які ставлять під загрозу початок наступного опалювального сезону, й висловлювали сподівання на підтримку Уряду.

Директор КП «Теплоенерго» Сергій Малишев розповів, що перед початком нового опалювального сезону 2021-2022 років КП «Теплоенерго» з НАК «Нафтогаз» повинно укласти угоду на постачання газу й кожного місяця сплачувати на перед за спожитий газ. Окрім того, КП «Теплоенерго» перед НАК «Нафтогаз» має борг за спожите голубе паливо у розмірі 80 мільйонів гривень за попередній опалювальний сезон. Його до початку нового (15 жовтня) також необхідно погасити або заключити договір реструктуризації. Тільки після повної сплати боргу КП «Теплоенерго» зможе обрати нового постачальника газу. Поки що підприємство є заручником ситуації, говорить Сергій Малишев.

Також проаналізували стан реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

«Для реалізації положень Меморандуму необхідно передбачити відповідну бюджетну програму в Законі України «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Без фінансової підтримки підприємств теплопостачання і без законодавчих змін, які дозволять реструктуризувати борги тепловиків і борги населення, ми не зможемо стабілізувати ситуацію входження в опалювальний сезон 2021/2022», – зауважила Наталія Хоцянівська, заступник Міністра розвитку громад та територій.

–>

Джерело: Лозівська міська рада