На території Лозівської міської територіальної громади щодня проводяться моніторингові перевірки дотримання протиепідемічних вимог щодо COVID-19

1

 Впродовж жовтня 2021 року фахівцями Управління Лозівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області проведено 247 моніторингових перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними карантинних вимог, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» зі змінами; постановами Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020р. №№ 17, 20; від 25.08.2021 №8; від 06.09.2021 №10 та від 06.10.2021 №13.

Зокрема здійснено: 8 перевірок закладів громадського харчування, 84 – закладів продовольчої торгівлі, 98 – непродовольчої торгівлі, 23 – перукарень та салонів краси, 34 аптеки.

Порушення виявлені на 37(15 %) об’єктах. Для усунення виявленихпорушень видано 37Приписів та пропозицій, 21суб’єкта господарювання притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за порушення санітарного законодавства.  

Під час перевірок виявлялися факти нехтування відвідувачами використання засобів індивідуального захисту (зокрема, відсутність або невірне носіння захисних масок), відсутність захисних окулярів на працівниках, відсутність контейнерів для збору використаних масок, не проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні 2годинита інші.
На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 04.09.2020 № 37133/0/1-20 проводився нагляд за дотриманням профілактичних та протиепідемічних заходів закладами загальної середньої та дошкільної світи з метою створення безпечних умов перебування учнів та працівників у закладах. За жовтень2021 року перевірено 10 закладів загальної середньої освіти та 4 заклади дошкільної освіти, порушень не виявлено.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», на виконання рішень позачергових засідань державної та регіональної ТЕБ та НС в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області з метою контролю виконання вимог постанов Головного державного санітарного лікаря України про затвердження тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів на період карантину   у зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби були створені мобільні бригади для сумісних заходів з працівниками Національної поліції. Наразі такі мобільні бригади працюють щодня.

 Зважаючи на стрімке  зростання кількості захворілих на  гостру респіраторну хворобу COVID-19, з метою недопущення подальшого   погіршення епідемічної ситуації, громадянам та суб’єктам господарювання необхідно неухильно дотримуватись профілактичних та протиепідемічних вимог, зокрема утримуватись  від відвідувань місць потенційного скупчення людей, дотримуватись соціальної  дистанції,    маскового   режиму,   регулярно   мити   руки  з милом  та   обробляти їх антисептиками тощо.

Пам’ятайте:нехтування простими санітарно-гігієнічними правилами загрожує Вашому здоров’ю та здоров’ю Ваших близьких.

 Якщо ви ще не щеплені, не зволікайте – вакцинуйтесь та захистіть себе від тяжкого перебігу COVID-19 та його наслідків!

Вакцинуватися варто навіть тим, хто вже перехворів, адже наразі невідомо, скільки саме триває природний імунітет після перенесеного захворювання. Одне з досліджень Центрів з контролю та профілактики захворювань в США  (C.D.C) показує, що невакциновані люди, які перенесли COVID-19, мають вдвічі вищий ризик захворіти на COVID-19 знову, ніж вакциновані

Нагадаємо, що за даними електронної системи охорони здоров’я, 97% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у жовтні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини. Це є ще одним свідченням того, що вакцинація діє та захищає від важкої форми COVID-19.

Управління Лозівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

–>

Джерело: Лозівська міська рада