Спільний будинок – спільна система опалення: за що тепер мають платити «автономники»

photo 2022 01 20 16 06 21Через зміни у законодавстві теплопостачальні підприємства Лозівської громади почали виставляти рахунки власникам квартир з автономним опаленням. Мове йде про обігрів місць загального користування (МЗК), допоміжних приміщень, а також забезпечення функціонування внутрішньо будинкових систем опалення. Раніше за це платили лише власники квартир з централізованим опаленням, тепер ділитимуть на всіх.

Як це працює, тепловики пояснили на прикладі однієї із п’ятиповерхівок на 4 мікрорайоні. У цьому будинку 30% квартир перейшли на індивідуальне опалення.

За показником загального лічильника, у грудні будинок спожив тепла на 49 510 гривень. З них 12% йде на опалення МЗК та 8% – на функціонування внутрішньо будинкових систем. Ці відсотки визначає Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Її затвердило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

У грошах за МЗК та функціонування внутрішньо будинкових систем будинок має сплатити 9 902 гривні. Цю суму ділять на усіх мешканців – залежно від площі квартир. Виходить від 245 до 387 гривень за одне помешкання.

Завдяки фінансовій участь сусідів з індивідуалним опаленням, власники квартир без нього тепер платитимуть менше – відмінусують від 110 до 162 гивень.

Співвласники будинку можуть переглянути платежі за МЗК для “автономників” –  зменшити їх або навіть збільшити. Для цього необхідно провести загальні збори. Однак власники квартир з центральним опаленням повинні пам’ятати, що зменшуючи платежі сусідам з автономкою, вони збільшують їх собі.

Платежі для “автономників” можна максимально зменшити або збільшити на 50%.

–>

Джерело: Лозівська міська рада