Більше 10 років на автономці: скільки близнюківці платять за обігрів квартир?

Близнюки – селище у Харківській області з населенням у майже 5 тисяч людей.  Попри те, що його можна за годину обійти пішки, нерухомість тут коштує більше, ніж у місті обласного значення Лозовій. Близнюки не є елітним поселенням, а така вартість квадратних метрів житла пояснюється тим, що мешканці навчилися заощаджувати свої гроші та природні ресурси. Вже більше 10 років тут не існує комунальної котельні та централізованого опалення.

 «Ми були перші, напевне, в Україні. Це тоді ще в 2007 році…В 2006 році я став головою, і за перший опалювальний сезон… це був Ад. Я зрозумів, що треба щось робити. Тобто, по-перше, у квартирах холодно, люди жаліються. По-друге, не платежі (ред. – заборгованність), люди тоді, в ті часи, були важкуваті, не платоспроможні були. І ми зрозуміли, що треба щось робити. Ми приступили до цього радикально. Ліквідували почергово один житловий масив, котельню. Домовилися з Луганським заводом, тоді це без проблем було, про постачання в кредит – на кожну квартиру котел. Просто відтермінували оплату. Хто міг собі купити – вже купив, хто не міг – тому в розстрочку. І навіть газове господарство робили в борг нашим квартиронаймачам опалення. Із Державного бюджету, свого селищного бюджету ми тільки реконструювали мережу газопостачання. Треба було більшої потужності газову мережу, більшого діаметру труби, тому це ми взяли на бюджет. А все це кожен квартиронаймач, власник квартир зробили індивідуальне опалення», – Геннадій Король, Близнюківський селищний голова.

Згадують часи відмови від централізованого опалення і жителі Близнюків. Говорять, залишилися більше, ніж задоволені.

«Чогось не так, шоб десь страшно було, люди сразу начали соглашатись. Люди согласилися легко. Бо, як мені нравиться, так я і топлю. А вони могуть топить так, що мені приходиться форточку откривать і хай воздух гріє, да. Або вообще холодно. Так шо, по-всякому було. А тут я сама собі хозяйка»,  – жителька Близнюків.

Автономні котли вигідні не тільки для тих, хто живе в квартирах постійно, а і для тих, хто може  виїжджати на довгий період, завірив селищний голова Геннадій Король.

«Хочу сказати, це просто Рай. Людина не проживає, вона на мінімум виставляє. Квартири, які в середині, не кутові квартири, взагалі навіть, якщо не опалюються, то менше 15 градусів тепла там не буває за рахунок (сусідів). А якщо зараз вони утепляться, то взагалі на скільки буде енергоефективно. Комунальні платежі по квартирах, ну скажемо так, смішні. Ну якщо там за газ і треба десь 300 гривень в місяць, ну там може хтось хоче тепліше. Є будинки, де шви в будинках відпрацювали свій термін, вони не утеплені, то там проблематично. Люди на повну потужність котли свої тримають, але зараз у нас так утеплення, енергозбереження… знову це вийде на свої мірки», – Геннадій Король, Близнюківський селищний голова.

Щоб привести до ладу будинки Близнюківська селищна, рада запустила програму декорування багатоповерхівок. Геннадій Король пояснив, у селищі всі багатоквартирні будинки вже багато років об’єдналися в ОСББ, нещодавно за гроші закордонних інвесторів у селищі провели енергоаудит. Після нього кожна багатоповерхівка дізналася від чого йде найбільша тепловтрата.

«Головне – це індивідуальний підхід до кожного будинку. Це обов’язково. Є будинки, які не потребують утеплення, але потребують декорування. Тому сучасні матеріали і фарби вони таж є такої якості, що вони автоматично і поглинають вологу, і відштовхують вологу. Є фарби, які однім міліметром утеплюють, тому можна це все комбінувати. Це буде і дешевше, і ефективніше, і вигідніше. Єдине, що ми розуміємо, що на території Близнюківської громади без бюджетної підтримки – це питання не буде вирішено. Треба так, щоб інтереси і держави, органу місцевого самоврядування в особі селищної ради Близнюківської, і комунального підприємства, і інтереси громади в особі асоціацій і ОСББ, щоб співпадали. Селищну раду цікавить, щоб будинки були… естетично виглядали, правда. А інтереси асоціацій і ОСББ – цікавить, щоб вони були утеплені. В даному випадку, як співпали ці інтереси, і як ми їх трансформуємо. Через місцеві програми соціально-економічного розвитку з бюджету місцевої ради виділяється матеріал індивідуально, а мешканці будинків за власні кошти виконують самі роботи», – Геннадій Король, Близнюківський селищний голова.

Така програма просто знахідка для людей, бо з допомогою селищної ради кожен може дозволити собі підготуватись до зими, говорить виконуюча обов’язки голови ОСББ будинку № 8 пані Ольга. Керівник поділилася, нещодавно самостійно утеплювалася, і різниця у сумах  – тоді і зараз – дуже суттєва.

«Мы оплачиваем доставку с магазина, 100 гривен у нас привоз за машину, а все остальное нам дают. И за работу, за работу мы индивидуально оплачиваем рабочим. Я утеплялась 3 года назад, у меня было 11 тысяч. Это верхний этаж вместе с материалом. Ну а сейчас у нас получается  «двушка» 7500, Однокомнатная 7300 это за работу, потому что они у нас угловые. А трьохкомнатная идет 5600… меньше, часть сюда попадает, часть сюда. То есть, разнобойно, но все платят и все очень довольны.  Хочется всем и сразу, и это очень было нам удобно. Эта программа прямо золотая, хорошая, поэтому наш дом будет, я считаю, очень красивый. И всем будет тепло и хорошо», – пані Ольга, виконуюча обов’язки голови ОСББ будинку №8 у Близнюках.

Чимала частина успіху у справі залежить від майстрів, переконує пані Ольга. Для свого будинку винайняли найкращу бригаду. 

«Рабочі у нас хороші, кстаті, рабочі у нас з Лозової. Очень хорошие, ребята дуже хороші і качество отлічное. Ми задоволені»,– пані Ольга, виконуюча обов’язки голови ОСББ будинку №8 у Близнюках.

Павло, очільник бригади, яка займається утепленням поділився, працюють за європейськими стандартами, роблять будинки не лише естетично привабливими, а і намагаються заощадити гроші. Але попри економію, матеріали обирають якісні.

«Объем работы большой, и тут интересно. Мы его сделаем по-европейськи. Выбираем цвета и как-то так отталкиваемся от картинок, а не просто серых тонов. То есть, выбрали, посоветовались, чтоб как-то это симпатично было ну и максимально, чтоб дешевле было. Делаем, у нас специальная краска, грунт-краска идет с кварцевым песком и пенополистирол плотный. Для работы конечно, тяжелый материал, но вообще он хороший очень, конечно. Наносится сначала клей, а потом утапливают сетку туда. Полное соблюдение технологий, потому что на дом гарантия будет. Хотим, чтоб оно не отвалилось лет через 50», – Павло Бондаренко, керівник бригади, яка займається утепленням.

Павло розповів, над 8-мим будинком працює бригада з 12 чоловіків. На декорування 4-поверхівки треба приблизно 3 місяці, працюють вже місяць, а далі перейдуть на сусідній будинок.  Скільки будинків встигнуть облаштувати селищний голова Геннадій Король поки не загадує, по програма вже почала стрімкіше розвиватися, ніж того планували.

«Якраз цього року і зробимо дослідження. Ми ще не розуміємо скільки ми зможемо, тому і кошти.. на кожній сесії кошти витратились і ми виділяємо додатковими коштами, для того, щоб ці кошти не лежали, якщо вже ніхто не може їх використовувати. І по мірі того, як податки сплачуються, доходи до бюджету надходять. Тому, трошки щас процес сповільнився у порівнянні з бажанням самих мешканців. Ми планували так, що ми будемо навпаки підштовхувати, а тепер трошки, ніби, і притормозити було б гаразд, тому що, якщо такими темпами, то нам треба завершувати вже в наступному році, а за доходами ми бачим , що ми не можем це зробить скоріше, ніж за три роки. Тому що є і інші проблеми, у нас є і приватний сектор», – Геннадій Король, Близнюківський селищний голова.

Наразі невелике селище у Харківській області показує, як, згуртувавшись, можна змінити своє життя, свої будинки та суми у платіжках.