З 4 травня для військовозобов’язаних більше не буде статусу «обмежено придатний»

Міністерство оборони України внесло зміни у процедуру визначення придатності до військової служби. Відповідні зміни до указу №402, які набирають чинності від суботи, 4 травня було затверджено 27 квітня.

У змінах до наказу, що регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК), вказано, що чоловіки у віці 18-60 років, які досі мали статус «обмежено придатний», тепер повинні знову пройти ВЛК.

Медкомісія повинна буде дати тільки два висновки: придатний або непридатний. Але сама придатність ділитиметься на категорії:

  • придатні до служби;
  • придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВНЗ, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;
  • непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • тимчасово непридатні – вимагають лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків;
  • тимчасово непридатні.

Пройти повторну ВЛК слід до 4 лютого 2025 року.

Відтак, майже повністю (за винятком чотирьох випадків) скасовано індивідуальну оцінку придатності, коли військово-лікарська комісія могла обирати між формулюваннями «непридатний» та «обмежено придатний» (а також «обмежено придатний» чи «придатний»).

У низці випадків формулювання «обмежено придатні» до служби за умов воєнного стану замінили на таке: «Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони». Таких людей можна буде мобілізувати до цих конкретних підрозділів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *