Україна переходить на літній час: коли переводити стрілки годинника

Україна переходить на літній час: коли переводити стрілки годинника
З 27 на 28 березня українці переведуть стрілки годинника на годину вперед. Таким чином вся Україна перейде на літній час.

Вперше переводити годинник на літній і зимовий час запропонував американський політик Бенджамін Франклін в 1784 році. Згідно з його дослідженням, переведення годинників допомагало ефективно використовувати денне світло і скорочувати витрати на електроенергію.

У 1908 році вперше почали переводити час у Великій Британії, проте через кілька століть Європа задумалась про доцільність переведення годинника.

Україна ж вперше почала переходити на зимовий і літній час в 1981 році.

Нагадаємо, сьогодні переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року № 509 “Про порядок обчислення часу на території України”. Перехід на літній час здійснюється в останню неділю березня, а на зимовий – в останню неділю жовтня.

18 лютого 2021 року стало відомо, що Комітет з питань економічного розвитку рекомендував депутатам прийняти за основу законопроєкт заступника спікера ВР Руслана Стефанчука “Про обчислення часу в Україні” №4201. Автори законопроєкту посилалися на те, що переведення стрілок годинника негативно впливає на здоров’я людей. На початку березня 2021 року парламент прийняв його в першому читанні, проте не зміг проголосувати у другому читанні і відправив на доопрацювання.


68