В Україні є українська російська мова, це наша культурна спадщина, – Мендель

В Україні є українська російська мова, це наша культурна спадщина, - Мендель
Прессекретарка президента України Юлія Мендель вважає, що російська мова є культурною спадщиною України, а українцям треба давно “піднятися над темою мови”.

Про це Мендель заявила в етері каналу “Дом” 4 квітня.

Таку думку Мендель висловила відповідаючи на запитання глядача з тимчасово непідконтрольних Києву районів Донбасу, який був “стурбований мовною політикою Києва” і запитав, “чи не будуть утискати за російську”.

“Мова – це символ сучасної України, який, на превеликий жаль, дуже часто окремі політики відверто використовують для організації спекуляцій і конфліктів, особливо в гонитві за виборцями на найближчих виборах”, – заявила Мендель.

На думку Мендель, неможливо силою “змусити полюбити мову, а узаконеними штучними формами з минулого розподіляти патріотів на кращих і гірших”. Також, на думку Мендель, Україні давно пора “піднятися над темою мови”.

“Українська мова, як і ідентичність – куди більше явище, ніж протистояння Росії, і в цьому наше поки не усвідомлене багатство. А російська, точніше українська російська – частина культурного розмаїття нашої країни. Російська не є і не була власністю виключно Росії. Англійську використовують, мабуть, на всіх континентах. Але Британія не вважає англійську лише своєю. Так і Росія не є монополістом російської мови. І нам час давно самим демонополізувати російську мову. І сказати голосно, що в Україні є українська російська мова”, – резюмувала вона.


135