Рада посилила відповідальність за перевантаження на дорогах

Рада посилила відповідальність за перевантаження на дорогах
Верховна Рада на засіданні 3 червня ухвалила законопроєкт №3742 у другому читанні та у цілому, який є одним із двох основних документів для повноцінного запуску системи габаритно-вагового контролю.

Закон підтримали 280 нардепів.

Так, передбачається законодавчо закріпити можливість автоматичної фіксації порушень, пов’язаних з відсутністю документів у разі перевищення вагових або габаритних обмежень.

Відтепер у разі перевантаження транспорту доведеться сплатити таку суму штрафу:

перевантаження від 5% до 10% — 8,5 тисячі гривень;
від 10% до 20% — 17 тисяч гривень;
від 20% до 30% — 34 тисячі гривень;
перевантаження від 30% — 51 тисяча гривень.

Крім того, Укртрансбезпеці дадуть можливість стягувати у судовому порядку плату за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів, параметри яких порушують норми, під час здійснення габаритно-вагового контролю.

Запроваджується також адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері автобезпеки, зафіксовані автоматично, або за допомогою фото і кінозйомки.

“Щоб система дійсно почала працювати і притягати до відповідальності порушників, необхідне якнайскоріше прийняття у другому читанні законопроєктів №3742 та №3743, які на законодавчому рівні закріплюють можливість фіксації порушень габаритно-вагових параметрів в автоматичному режим”, – раніше заявляв ексміністр інфраструктури Владислав Криклій.


0