Дія почала повідомляти українців про кредити: як працює нова функція та навіщо вона потрібна

Міністерство цифрової трансформації 4 січня запустило в Дії нову функцію – push-повідомлення про кредити або перевірку кредитної історії. Вона має захистити громадян від шахраїв. Так, якщо у додатку надійде повідомлення про новий кредит, а ви його не оформляли, можна перейти за посиланням до Українського бюро кредитних історій та подати скаргу.

Крім цього, якщо прийде повідомлення про те, що хтось перевіряє вашу кредитну історію, щоб відкрити новий кредит, можна відразу зреагувати. Про це повідомляється в Telegram-каналі “Дії”, пише Обозреватель.

Потрібно буде натиснути на оповіщення, перейти у Дію та в повідомленні від програми буде відображено інформацію “Запит кредитної історії”. У ній буде названо банк, у якому намагаються взяти кредитні кошти, і дата, коли було проведено операцію.

Якщо це робили не ви, на цій сторінці можна перейти за посиланням, сповістити банк, заблокувати операцію та написати скаргу. Послуга ввімкнена за замовчуванням.

У Дія з’явилися нові повідомлення

“Щодня до Кіберполіції надходять сотні звернень від українців про те, що на них незаконно оформлюють кредити. Повідомлення Дія допоможуть вам контролювати цей процес і захистять від кредитних шахраїв. Тепер ви миттєво дізнаєтеся про нові кредити на вас і перевірку кредитної історії, яка є обов’язковою для отримання кредиту”, – йдеться у повідомленні.

Як написав у своєму Telegram глава Мінцифри Михайло Федоров, функція підключається в додатку автоматично, тому навіть не треба оновлювати Дію. Він також вказав на те, що цифрові документи набагато безпечніші за паперовий паспорт. Міністр зазначив, що додаток не підключений до організацій, які видають мікрокредити.

“Більшість випадків кредитного шахрайства відбувається саме з паперовими паспортами, які легко відксерити та передати комусь. Це одна з головних причин, чому в Кіберполі наразі багато справ із кредитними схемами”, – каже міністр.


250