Кабмін скоротив мінімальний термін для вакцинації бустерною дозою

Кабінет міністрів скоротив мінімальний термін для отримання бустерної дози вакцини від COVID-19 з 180 до 90 днів.

Уряд ухвалив відповідну постанову 19 січня.

Тепер термін вакцинації бустерною дозою складає від 90 до 270 днів після останнього щеплення. Це також стосуватиметься вакцинації однією вакциною та змішаних схем вакцинації.

Відповідно до постанови, при формуванні COVID-сертифікату після бустерної дози до нього додадуть слова “booster/бустер”

У Міністерстві охорони здоров’я уточнили агентству Інтерфакс-Україна, що рекомендований оптимальний термін ревакцинації — від шести до дев’яти місяців після первинного курсу вакцинації, незалежно від вакцини, якою щепилась людина.

Люди з ослабленим імунітетом, яких зараз щеплюють додатковою дозою, теж зможуть вакцинуватися бустерною дозою за три місяці після додаткової (оптимальний термін введення — від трьох до шести місяців), повідомляє агентство.

Станом на 27 січня бустерну дозу отримали 271 119 осіб, додаткову дозу — 14921.

6 січня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ про запровадження бустерної вакцинації в Україні. Тепер третє щеплення можуть отримати всі охочі віком від 18 років, які вже вакцинувалися двома дозами.

Бустерна доза вакцини має посилити ефективність вакцини і краще захистити від нового штаму коронавірусу Омікрон. Для бустерної дози перевагу віддаватимуть мРНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Рекомендований період введення бустерної дози — від шести до дев’яти місяців після отримання другого щеплення від COVID-19.

Наприкінці січня у застосунку Дія має з’явитись новий COVID-сертифікат для вакцинованих бустерною дозою, він діятиме 270 днів.


231