Віза, запит і гуманітарний пароль: як отримати статус тимчасового захисту в США

З 1 березня США почали надавати українцям статус тимчасового захисту із правом працювати та жити в країні терміном до 18 місяців.

Головним питанням залишається проблема в’їзду до Америки. На даний момент є три варіанти:

– одержана раніше туристична віза
– подання заяви про гуманітарний захист (проте зараз немає процедури прискорення та спрощення процедури) — на 18 місяців
– отримання гуманітарного коридору при переході кордону з боку Мексики — на 24 місяці.

Також українці, які були у США станом на 1 березня, мають право подати заяви на отримання тимчасового статусу захисту (Temporary Protected Status (TPS)), пише НВ.

Для отримання візи є можливість подати заяву та призначити співбесіду будь-де за місцем фізичного знаходження українського заявника, у тому числі у Варшаві/Кракові, Братиславі, Будапешті, Бухаресті та Кишиневі.

Для отримання гуманітарного пароля (надзвичайна термінова причина для в’їзду в США — війна вважається достатньою причиною), потрібно заповнити форми форми I-131 та I-134. Щодо інших документів для пароля, можна з’ясувати за посиланням.

Діти без супроводу дорослих чи з дорослими, які не є членами їх родини можуть перетнути кордон, однак потім будуть розміщені в ізоляторі тимчасового утримання для неповнолітніх без супроводу дорослих.

Щодо вимог Covid-19, необхідне виконання одного з пунктів:

– наявність негативного ПЛР-тесту, зробленого за один календарний день до моменту прибуття до США
– наявність медичної довідки про одужання від Covid-19 протягом останніх 90 днів перед поїздкою
– до 1 квітня 2022 року до вас можуть не застосовуватися вимоги щодо тестування або вакцинації, якщо ви є не-емігрантом, який перебував в Україні 10 лютого 2022 року та який подорожував разом із громадянами США чи особами, які мають право на постійне проживання в США.

Для ввезення в США тварин документи необхідні. Наразі Центр США з контролю та профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) працює над прискоренням розгляду заявок щодо ввезення домашніх улюбленців, але поки що українським собакам заборонений в’їзд до США, через підвищений ризик зараження сказом.

Як отримати статус тимчасового прихистку

Подати заяву про надання притулку можна в будь-якому пункті пропуску на кордоні США. Хоча це не заохочується, ви можете також прибути до Мексики, а потім подати заяву про гуманітарний пароль на кордоні зі США. Якщо ви вже знаходитеся в США, ви повинні подати заяву про надання притулку протягом 1 року з моменту прибуття.

У новоприбулих громадян України (після 1 березня) можуть виникнути проблеми з отриманням статусу тимчасового прихистку, позаяк вони прибувають транзитом з країн ЄС, які є безпечними для українців.

Як подати заяву на гуманітарний пароль

Для початку потрібно прибути в Мексику та прийти на будь-який пункт пропуску на кордоні США і Мексики. Озвучте уповноваженій особі на пункті пропуску свій страх повернення в Україну через війну та попросіть гуманітарний пароль (humanitarian parole).

Далі потрібно заповнити деякі документи, після чого вас затримають і направлять на співбесіду, щоб перевірити рівень страху. Під час цієї співбесіди представник Служби громадянства та імміграції США (USCIS) ставитиме вам запитання щодо вашого страху повернення. Якщо ви пройдете співбесіду, ваша справа розглядатиметься імміграційним судом і лише після цього ви зможете подати заяву про надання притулку.

Досить важливим є контакт поручителя в США: це може бути як приватна, так і юридична особа, котра має громадянство чи грін-карту. Наразі в США є багато громадських організацій і волонтерів, котрі можуть стати поручителями (домовлятися потрібно до проходження кордону), котрим потрібно лише повідомляти іммігрантам про надходження офіційних документів.


297