Дуже старий новий рік: у лозівському музеї поповнилася колекція новорічних іграшок +ft +vd

Новорічні іграшки, ТРК Сігма

Колекцію раритетних іграшок у музеї тепер можна вимірювати ялинками, а експозицію новорічних листівок радикально оновила одна з лозівчанок.

Крихкі і рідкісні

Виставка новорічних прикрас і листівок у Лозівському краєзнавчому музеї вперше відкрилася у 2011 році. З двох десятків прикрас вона зросла до сотні екземплярів, хвалиться директор музею В’ячеслав Харченко.

Ялинки для раритетних іграшок, ТРК Сігма

Раніше експонати виставляли на вітринах, але цьогоріч спонсори подарували три великі штучні ялинки. Раритетних іграшок вистачило на них і на ще одну — маленьку.

Іграшкам на цих ялинках — від 30 до 80 років. Найстаріші — ось ця унікальна парочка прикрас, які на ялинку вішали прабабусі нинішніх дітей.

Унікальні новорічні прикраси 40-х років ХХ століття, ТРК Сігма

Обличчя у цих малюків штамповані, а тільця зроблені вручну. Інших таких самих не існує.

Іграшка 50-х років ХХ століття, ТРК Сігма

А ось цей годинничок, що показує 5 хвилин до опівночі, — родом з кінця 50-х: тоді на екрани вийшов фільм “Карнавальна ніч” з піснею про 5 хвилин.

Щоб роздивитися усі історичні іграшки, не вистачить і трьох годин, сміються у музеї.

Дівчат не вистачає

Окремої уваги заслуговує колекція Дідів Морозів. На виставці їх шість. Більшість з них зроблені з паперу.

Перші екземпляри принесли співробітники музею з дому, це були іграшки їхнього дитинства. Ще кількох подарували лозівчани. А найбільшого Діда, заввишки сантиметрів у 40, співробітники музею знайшли на вулиці — хтось з городян просто виставив його.

Раритетні Діди Морози, ТРК Сігма

Дідам Морозам залишили їхній історичний вигляд, і лише одного красеня реставрували.

Єдине, чого не вистачає у цій колекції, бідкається директор музею, — це Снігуроньки. Скільки не шукали, досі не знайшли.

Чим жили, тим і вітали

Зате на зібрання листівок в музейників нарікань немає. Цьогоріч одна лозівчанка принесла їм цілий стос чистих колекційних рідкісних карток. Наукові співробітники на радощах повністю оновили експозицію: те, що показували минулоріч, сховали, а на стенд виставили нові експонати.

Історичні новорічні листівки, ТРК Сігма

Серед них багато таких, яких директор музею у житті не зустрічав. Наприклад, неформатні, маленькі листівки, або такі, де поруч зі Спаською баштою — трудові ордени і заклик “З новим роком і новими трудовими досягненнями!”

Військові листівки, ТРК Сігма

У листівках, зауважує В’ячеслав Харченко, простежується епоха і її основні події. Це картки часів Великої Вітчизняної війни — і патріотичні, і людяні.

Військова листівка, ТРК Сігма

А у цих екземплярах — натхнення великих будівництв…

БАМ на новорічних листівках, ТРК Сігма

… хокейне протистояння СРСР і Канади і навіть та сама єдина семирічка в історії Радянського Союзу.

Новорічна листівка про семирічку, ТРК Сігма

На те, щоб пороздивлятися новорічні раритети і показати дітям, яким був Новий рік для їхніх батьків і бабусь, лозівчани мають ще три тижні. Виставка працюватиме до кінця січня.

Валерія Гецко

____________________

Если вы планируете встречать новый год на каком-нибудь побережье, то рекомендуем вам обновить свой купальник. Купальников много не бывает. И обязательно, в гардеробе каждой модницы должен присутствовать слитный купальник. Именно для вас modamia подготовила коллекцию сдельных купальников, которые никого не оставят равнодушной.  

___________________

На правах реклами

 

{youtube}5k0qWgAifJo{/youtube}