Партія Ердогана зазнала найбільшої поразки на місцевих виборах у Стамбулі

Чинний опозиційний мер Стамбула вдруге обійшов провладного кандидата

Партія чинного президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана «Партія справедливості і розвитку» програла у місцевих виборах у Стамбулі – найбільшому місті країни. ПСР випередила опозиційна «Республіканська народна партія», від якої раніше балотувався чинний мер Стамбула Екрем Імамоглу, повідомило у неділю, 1 квітня, Reuters.

Під час місцевих виборів у Стамбулі, якій відбулися у неділю, 31 березня, за лідерство змагалися провладна партія ПСР та опозиційна СНР. За результатом підрахунку голосів Екрем Імамоглу обігнав ПСР на 10% та буде обраним мером Стамбула вже вдруге.

Поразка у Стамбулі стала найбільшою з моменту приходу ПСР до влади у 2002 році. Зазначається, що партія Ердогана все одно є залишається головуючою у турецьких містах – зокрема, у столиці країни Анкарі та ще у 15 великих населених пунктах Туреччини.

Реджеп Таїп Ердоган назвав поразку у Стамбулі «поворотним моментом». За його словами, ПСР буде працювати над помилками. Відповідно до часткових результатів, які оприлюднило турецьке агентство Anadolu, партія Ердогана та її союзник відмовилися від посад мерів у 19 ключових муніципалітетах. Зокрема йдеться про міста Бурса та Баликесір.

У Стамбулі відповідно до результатів 92,92% відкритих виборчих урн, чинний мер міста Екрем Імамоглу отримав 50,92% голосів проти 40,05% за Мурата Курума – кандидата від провладної ПСР.

«Сьогодні ввечері 16 мільйонів мешканців Стамбула надіслали повідомлення як нашим суперникам, так і президенту», – заявив Екрем Імамоглу.

Що відомо про мера Стамбула

53-річний бізнесмен та політик Екрем Імамоглу балотувався у мери Стамбула в 2019 році від «Альянсу нації» – опозиційної коаліції. Тоді Імамоглу обійшов кандидата від партії Ердогана.

Наразі Екрем Імамоглу рекламується як один із головних конкурентів Реджепа Ердогана на прийдешніх президентських виборах у Туреччині. При тому, що сам Імамоглу не заявляв, що хоче стати президентом Туреччини, ЗМІ та політики розглядають його як ймовірного претендента від опозиції.

Цікаво, що з січня 2022 року мер Стамбула перебуває під судом за «образу посадових осіб виборчого процесу» та навіть отримав вирок – 2 роки, сім місяців та 15 днів позбавлення волі із забороною займатися політикою. Зазначається, що вирок суду ще не набув чинності, оскільки його ще не розглянув турецький та касаційний суд Туреччини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *