Україна відновила резервне електропостачання захопленої ЗАЕС, — МАГАТЕ

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив, що українські інженери відновили резервне живлення ЗАЕС.

Про це повідомляє НВ.

“Наявність резервної зовнішньої електроенергії через розподільний пристрій сусідньої теплоелектростанції забезпечує найбільшу атомну електростанцію в Європі буфером, якщо підключення до її останньої лінії електропередач 750 кВ, що діє, буде знову перервано”, — заявив Гроссі.

Він наголосив, що персонал ЗАЕС робить все можливе, щоб “підтримати крихку ситуацію з електропостачанням”.

До російської агресії ЗАЕС мала доступ до чотирьох високовольтних ліній, проте три з них було зруйновано. Наразі персонал готується до перезапуску двох блоків АЕС.

Раніше стало відомо, що Запорізька АЕС виявилася повністю знеструмлена вдруге за останні п’ять днів. В Енергоатомі стверджували, що АЕС була знеструмлена через російські ракетні обстріли.

Вночі в суботу, 8 жовтня, через черговий обстріл російськими військами було пошкоджено останню лінію зв’язку ЗАЕС, внаслідок чого станцію повністю знеструмлено. 9 жовтня українські фахівці відремонтували та ввели в роботу високовольтну лінію зв’язку 750 кВ окупованої Запорізької АЕС, яка була пошкоджена внаслідок обстрілу РФ.


0