Сьогодні відзначається День пам’яті захисників України

Сьогодні відзначається День пам'яті захисників України

День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621.

«Збереження і гідне вшанування пам’яті полеглих захисників України є священним обов’язком держави і суспільства. Сучасна російсько-українська війна триває від 2014 року. Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну в лютому 2022 року остаточно зірвало маску з агресивного путінського режиму», – зазначили в Українському інституті національної пам’яті.

Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення. Українські захисники проявили масовий героїзм добровольців і військових.

«Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже дозрівали. І саме під цими соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Саме тому сонях повинен бути тим символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», – розповіли Українському інституті національної пам’яті.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація