Представники поліції Харківщини взяли участь у засіданні Регіонального офісу міжнародного співробітництва на тему «Розмінування Харківської області»

В заході взяли участь т.в.о. начальника СУ ГУНП Дмитро Сойма, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, представники Офісу Президента, профільних міністерств, міжнародних фондів та благодійних організацій. 

Працівники вибухотехнічної служби з початку деокупації Харківщини активно долучилися до здійснення спеціальних вибухотехнічних робіт для зниження рівня вибухонебезпеки для населення шляхом ефективного виконання завдань по виявленню, знешкодженню, розрядженню та знищенню вибухонебезпечних предметів.

За словами т.в.о. начальника СУ ГУНП Дмитра Сойми, були сформовані зведені загони під керівництвом Управління вибухотехнічної служби НПУ для роботи на деокупованих територіях Харківщини.

«На даний час на території області працюють 20 груп з розмінування, до складу яких входять 55 працівників підрозділів вибухотехнічної служби та кінологічних підрозділів», – повідомив Дмитро Сойма.

З липня 2023 року поліцейські здійснили майже 4 тисячі службових виїздів. Оглянули 1950 га території. Це включно з сільськогосподарськими землями. Провели огляди приватних домоволодінь. Обстежили автодороги, ЛЕП, водогони, газопроводи та інші об’єкти. Знешкодили більш ніж 18 500 вибухонебезпечних предметів.

Крім того, працівники вибухотехнічної служби Національної поліції в рамках програми Кабінету Міністрів України за принципом Build back better (білд бек бетте), брали активну участь в розмінуванні населеного пункту Циркуни Харківської громади. Працівники ВТС обстежили приблизно 4,5 кв. км, що складає 75% від загальної площі, яка потребувала розмінування у даній громаді.

Всі роботи із розмінування, які проводились на території Харківської області, були спрямовані на відновлення діяльності об’єктів критичної інфраструктури та підприємств, фіксації воєнних злочинів окупаційних військ. Для цього було проведено пошук та розмінування масових поховань, катівень.

ГУНП в Харківській області активно співпрацює з Харківською обласною військовою адміністрацією, зокрема, щодо поліпшення матеріально-технічної бази для проведення ефективного розмінування.

«У 2024 році за участі міжнародних партнерів та сприяння керівництва Національної поліції України та Військової адміністрації області харківським вибухотехнікам було передано платформу для розмінування на дистанційному керуванні GCS-100, – повідомив Дмитро Сойма. – Це універсальна, компактна платформа з дистанційним керуванням, придатна для технічного огляду протипіхотних мінних полів, злітно-посадкових смуг і розмінування шляхів в складних і важкодоступних міських умовах».

У 2023 році було проведено оптимізацію процесу керування підрозділами та реалізовано в якості пілотних проєктів ряд новітніх технологій із розмінування. Поліцейські підрозділів вибухотехнічної служби вперше провели спеціальні вибухотехнічні роботи під водою для виконання пошуку, виявлення, розряджання, знешкодження та знищення вибухових матеріалів та здійснення техніко-криміналістичного забезпечення слідчих дій, пов’язаних із оглядом місць події у водоймах.

Дмитро Сойма також зазначив, що завдяки професійним діям вибухотехніків Національної поліції України, приведено у безпечний стан, знешкоджено або вилучено понад 13 тис. вибухонебезпечних предметів, з них 24 саморобних вибухових пристроїв, понад 458 кг вибухових речовин.

Працівниками поліції проводиться активна робота щодо попередження травмування цивільного населення від вибухонебезпечних предметів.

На теперішній час фахівці вибухотехнічної служби поліції Харківщини продовжують виконувати роботу з очищення земель Харківської області від вибухонебезпечних предметів.

Відділ комунікації поліції Харківської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *