Поліція Харківщини попереджає громадян остерігатися телефонних шахраїв!

Тільки з початку цього року жертвами аферистів стали понад 60 осіб, які звернулись по допомогу в поліцію.

Сьогодні одним із найпоширениших видів злочинів в телекомунікаційному середовищі є телефонне шахрайство за схемою «ваш родич у поліції».     

Найчастіше зловмисники телефонують абоненту ввечері або в нічний час і кажуть про те, що їх родич потрапив у неприємну ситуацію. А для вирішення питання про «непритягнення його до відповідальності» потрібно заплатити певну суму грошей. У більшості випадків жертви віддають шахраям майже усі свої заощадження. Найбільш вразливими в цій ситуації є люди похилого віку, адже вони практично завжди вірять аферистам на слово и передають їм гроші.

Якщо вам телефонують невідомі люди та повідомляють про вашого родича, який скоїв кримінальний злочин – не панікуйте.

По-перше, попросіть людину, яка телефонує, назвати прізвище, ім’я, по батькові і дату народження затриманого родича. Практично в ста відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють. Також уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич.

По-друге, обов’язково за можливості самі зателефонуйте родичу або тим, хто зазвичай знаходиться поруч із ним.

Якщо вам пропонують надати неправомірну вигоду службовій особі за звільнення вашого родича, який потрапив у біду – пам’ятайте, що вас штовхають на скоєння кримінального злочину.

Ні в якому разі не переводьте гроші на чужі рахунки, не називайте своєї адреси, куди можуть приїхати сумнівні люди, щоб забрати кошти. Пам’ятайте, що зловмисники користуються вашим розгубленим емоційним станом виключно у власних цілях.

Ніколи не повідомляйте стороннім особам інформацію щодо своїх банківських карток, пін-кодів до них та наявних грошових коштів.

Якщо ви отримали подібний дзвінок – одразу звертайтеся на лінію «102».

Поліція Харківщини закликає вас бути уважними та пильними. Бережіть себе та своє майно!

 

 

Відділ комунікації поліції Харківської області