На Харківщині презентували виставку «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір»

У заході, що відбувся 11 червня, взяв участь заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха.

Презентацію пересувної виставки Українського інституту національної пам’яті «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір», присвяченої подіям Української революції 1917-1921 років у різних регіонах, а також українському національному руху цього періоду за межами України, провели у селищі Ков’яги Валківської міської територіальної громади.

«На Харківщині взагалі фактично «вирізаний» цей період історії. І таке часом відчуття, що взагалі це робилося цілком свідомо, щоб стерти з нашої пам’яті цей складний, буремний період. Який насправді заклав ті можливості, які сьогодні ми вже з вами споживаємо як незалежна Україна», – сказав Роман Семенуха.

Він подякував Українському інституту національної пам’яті за організацію виставки, на якій представлено 14 тематичних банерів, кожен з них присвячений окремому регіону України або ареалу діяльності українського національного руху. Зокрема, розповідається про Київщину, Волинь, Поділля, Слобожанщину, Галичину, Крим.

Начальниця Північно-східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова зауважила, що презентація відбувається в місті, яке брало активну участь у подіях цього періоду.

«Саме в Ков’ягах відбувалося одне з наймасштабніших повстань. Хотілося, щоб про це знали якомога більше людей. Тому ми, зі свого боку, популяризуємо цю історію. Ми з вами знаємо багато про Холодноярське повстання, але наша Слобожанщина також чинила відчайдушний спротив більшовицькій окупації», – сказала Марія Тахтаулова.

Також під час заходу презентували документальний проєкт «Валківське (Ков’язьке) антибільшовицьке повстання 1920-1921рр.», який підготував Валківський краєзнавчий музей.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація