Харківська область: піротехніки ДСНС ліквідували біля 3-х десятків застарілих вибухонебезпечних предметів і 150 набоїв

01 вересня піротехнічна група Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України проводила роботи щодо з виявлення, вилучення та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни. Розмінувальні роботи проводились в Лозівському районі та м. Харкові.

Всього протягом дня ліквідовано 29 артилерійських боєприпасів та 150 стрілецьких набоїв. Серед артилерійських боєприпасів були великокаліберні снаряди по одній одиниці діаметром 158,5; 150 та 122 мм, а також 1 снаряд діаметром 88 мм та 19 діаметром 20 мм. Крім того були мінометні міни діаметром 81 мм – 1 од., 50 мм – 3 од. та 2 німецькі авіабомби SD-2.

Усі небезпечні знахідки було вивезено на спеціальний підривний майданчик та знищено шляхом підриву.

Піротехніки ДСНС на місці проведення піротехнічних робіт з місцевими мешканцями проводили роз’яснювальні бесіди щодо дій у разі виявленні підозрілих предметів.

Головне управління Державної служба України з надзвичайних ситуацій у Харківській області вкотре звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером “101” або “102”.

Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету категорично забороняється пересувати його; заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкоджувати знахідку; здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

 

ГУ ДСНС України у Харківській області

020921-4.jpeg