Олександр Скакун запропонував італійським інвесторам взяти участь у приватизації об’єктів на Харківщині

Розвиток співпраці між Харківською областю та Республікою Італія став темою для обговорення під час зустрічі керівника ХОДА Олександра Скакуна з Почесним консулом України в м. Падуя Італійської Республіки Марком Тозоном.

Зустріч відбулась у форматі відеозв’язку 8 вересня.

Разом із Олександром Скакуном участь у обговоренні взяла голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко. Сторони, зокрема, обговорили суспільно-політичну та економічну ситуацію в регіоні, а також визначили майбутні напрями співпраці Харківської області з Італією.

Як зазначив Олександр Скакун, за підсумками першого півріччя 2021 року Італія є 7-ю в рейтингу торговельних партнерів України серед країн світу – за обсягом торгівлі товарами.

«За підсумками 6 місяців 2021 року товарообіг між країнами становив 2,620 млрд дол, що на 46,6% вище у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Що стосується економіки, то за 2020 рік зовнішньоторговельний оборот товарами Харківської області з Італійською Республікою становить 108,4 млн дол і збільшився на 9%», – повідомив Олександр Скакун.

Він також запропонував інвесторам Італії брати участь в аукціонах з малої та великої приватизації.

«Хочу звернути вашу увагу, що Президент України Володимир Зеленський ставить завдання всім керівникам областей залучати іноземні інвестиції до регіонів. Розпочинаємо впроваджувати програми з великої та малої приватизації. Раді будемо бачити інвесторів з Італії, які братимуть участь у конкурсах з приватизації об’єктів», – сказав очільник області.

Олександр Скакун особливо підкреслив, що процес децентралізації в Україні передбачає залучення інвесторів до роботи не лише в обласних центрах, але й у територіальних громадах. Про готовність допомогти організувати комунікацію з головами територіальних громад повідомила голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко.

У свою чергу почесний консул України в м. Падуя Італійської Республіки Марко Тозон порадив активізувати співпрацю Харківщини з регіоном Венето.

«Економічно Венето – найпотужніший регіон. Зараз там є багато тих підприємств, що дуже схожі на підприємства Харківщини, зокрема, з металургії та сільського господарства. Також пропоную укласти рамкові угоди з амбасадою Італії в Україні, а також з амбасадою, яка Україну представляє в Римі», – зауважив Марко Тозон.

Олександр Скакун запропонував спільно скласти дорожню карту, завдяки якій зможуть побудувати міжрегіональне співробітництво. Зокрема, зауважив, що активізації відносин між Харківщиною та Італією сприятиме відновлення авіасполучення з Харкова до італійського Венето.

Наприкінці обговорення учасники домовилися організувати майданчик для зустрічі між італійськими та українськими партнерами, що сприятиме розвитку відносин між Харківщиною та Італією.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація