Піротехніки Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України знищили 28 застарілих вибухонебезпечних предметів

13 жовтня піротехніки Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України проводили планове обстеження території лісового масиву у селищі Жихор, що в Основ’янському районі Харкова, де за часів Другої світової війни йшли запеклі бої.

Під час цього обстеження піротехніки виявили 26 боєприпасів, серед яких 21 одиниця артснарядів різного калібру та 5 мінометних мін. Крім того, було знайдено ще й 150 набоїв до стрілецької зброї калібру 7,92.

Друга піротехнічна група центру відреагувала на 2 заявки про виявлення подібних небезпечних знахідок. По одній мінометній міні діаметром 81 та 82 мм відповідно було знайдено у селі Першотравневе та селі Задонецьке Чугуївського району. Обидві міни знаходились у лісових масивах.

Всі вибухонебезпечні предмети ліквідовані того ж дня на спеціальних підривних майданчиках шляхом підриву. Постраждалих немає.

Головне управління Державної служба України з надзвичайних ситуацій у Харківській області вкотре звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером 101 або 102.

Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету категорично забороняється пересувати його; заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкоджувати знахідку; здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

 

ГУ ДСНС України у Харківській області

141021-2.jpg141021-3.jpg