94% госпіталізованих з COVID-19 в Україні 18-24 жовтня – невакциновані

З 18 по 24 жовтня в Україні з коронавірусною хворобою було госпіталізовано 33 551 особу, з яких 31 493, або 94%, не отримали жодної дози вакцини.

Про це свідчать дані інформаційно-аналітичної системи MedData.

«Нагадаємо, що вакцини захищають від важкого перебігу, госпіталізації та смерті від COVID-19. Втім варто пам’ятати, що найкращий захист вибудовується через 14 днів після отримання 2-ї дози вакцини», – повідомили в МОЗ.

В Україні поступово збільшується охоплення вакцинацією від COVID-19 літніх людей, які найбільше ризикують тяжко перехворіти та померти від цієї хвороби. Станом на 25 жовтня хоча б однією дозою антиковідної вакцини щеплено 25%, або 2,25 млн осіб, віком 60+, дві дози отримали 20%, майже 1,8 млн.

Можливість щепитися недалеко від дому вже мають і мешканці найменших населених пунктів, де немає поліклінік та інших закладів охорони здоров’я. 7 жовтня Міністерство охорони здоров’я та Укрпошта почали відкривати пункти щеплень у поштових відділеннях таких сіл та містечок. 

Станом на 20 жовтня у відділеннях Укрпошти різних регіонів України вже здійснили 51 567 щеплень проти коронавірусної хвороби. Лідерами є Дніпропетровська, Полтавська та Харківська області, де зробили 6 684, 6 510 та 5 138 щеплень відповідно. 

«На статистику захворюваності серед вакцинованих та й загалом на кількість хворих впливають підроблені документи про щеплення. Людина з придбаним сертифікатом має високі шанси потрапити в лікарню та померти від COVID-19, хоча всі вважатимуть, що вона вакцинована. Крім того, вона має більше можливостей заразити коронавірусною інфекцією інших», – розповіли в МОЗ. 

Міністерство охорони здоров’я просить українців, які знають про випадки підробки таких документів, повідомляти про них у поліцію або до контакт-центру МОЗ.

Не зволікайте та зробіть щеплення вже зараз. Шукайте список центрів та пунктів вакцинації за посиланням. Більше інформації про вакцинацію проти COVID-19 на moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov та vaccination.covid19.gov.ua.

 

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація